Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΟΧΙΑ
Δικαιολογίες Χέιγκελ για την «παράκαμψη» του Κογκρέσου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ υπεραμύνθηκε χτες της συμφωνίας απελευθέρωσης του λοχία Μπόου Μπέργκνταλ από τους Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι μία καθυστέρηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς κρίθηκε ότι η ζωή του αιχμαλώτου «βρισκόταν σε κίνδυνο».

Ο Χέιγκελ, σε συνέντευξή του στο BBC, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έπρεπε να δράσει «άμεσα και χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί το Κογκρέσο», το οποίο κανονικά πρέπει να ενημερώνεται 30 ημέρες πριν από τη μεταφορά κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων προκάλεσε έντονες επικρίσεις στις ΗΠΑ, τόσο από πολιτικούς, της αντιπολίτευσης κυρίως, όσο και από οικογένειες θανόντων στρατιωτικών. Ορισμένοι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι δεν τους είχε ενημερώσει εγκαίρως, ενώ κάποιοι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί με τον Μπέργκνταλ υποστηρίζουν ότι συνελήφθη αφού λιποτάκτησε...

Νωρίτερα, το Αϊντάχο, η γενέτειρα του λοχία Μπέργκνταλ, ανακοίνωσε πως αποφάσισε τη ματαίωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στα τέλη του μήνα, με αφορμή την απελευθέρωσή του από τους Ταλιμπάν και την επιστροφή του στην πατρίδα του, με αξιωματούχους της πόλης να επικαλούνται «λόγους ασφαλείας» επειδή δεν θα είναι εφικτή η διαχείριση της ασφάλειας χιλιάδων ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ