Σάββατο 7 Ιούνη 2014 - Κυριακή 8 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Αναζητά «κλαδί» να κρατηθεί

Ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ επέφερε το τράνταγμα της εκλογικής της συντριβής. Ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης υπέβαλε την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή που αποφασίζει αύριο Κυριακή για το αν θα την κάνει δεκτή ή όχι, με το προηγούμενο της απόρριψής της από την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μαζί μ' αυτό η ΚΕ θα συζητήσει για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και θα αποφασίσει τι δέον γενέσθαι για την εκλογική επιβίωση του κόμματος.

Η μειοψηφία έκανε ήδη την παρέμβασή της με εκδήλωση στο Γκάζι την περασμένη Τετάρτη απ' όπου απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου και συνεργασίας σε Ελιά και Ποτάμι.

Αλλά και η πλειοψηφία αναθεωρεί την τακτική συνεργασιών, κλίνοντας ωστόσο περισσότερο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέλιξη που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη μειοψηφία, στελέχη της οποίας διαμηνύουν στην ηγεσία πως παραπέρα επικύρωση της στροφής προς την Κουμουνδούρου θα σηματοδοτήσει το χώρισμα των δρόμων τους, δηλαδή διάσπαση της ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ ένα βήμα πριν την έξοδο φέρονται να είναι οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου. Αμφότεροι κατακεραύνωσαν τον Φ. Κουβέλη, με τον πρώτο να προβλέπει ως και διάλυση της ΔΗΜΑΡ.

Να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δύο πλευρές επιχείρησαν πέντε βουλευτές του Κόμματος με δύο κοινές παρεμβάσεις τους. Οι Κυρίτσης, Πανούσης, Φούντα, Αναγνωστάκης και Ψύρρας υπερασπίζονται τη δημιουργία μιας «μεγάλης σοσιαλιστικής δημοκρατικής παράταξης, η οποία, σαν ομπρέλα, θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου της κεντροαριστεράς ...πέραν της Δεξιάς», η οποία στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κουρνιαχτός είναι στο πώς θα φτάσουν στην αστική διαχείριση. Για παράδειγμα ο Σπ. Λυκούδης ήταν καθαρός, εισηγούμενος τη συγκρότηση επιτροπής από στελέχη της Ελιάς, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, που θα αναλάβει την οργάνωση ενός «ανοιχτού διαλόγου», χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για την «προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Απέρριψε το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι άκαιρο. Συμφώνησε όμως σε μια μελλοντική συνεργασία μαζί του: «Είναι τελείως διαφορετική η εκδοχή μια ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα έχει αλλάξει το πολιτικό status, να διερευνήσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα αριστερά της, αν και όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι άλλο πράγμα και τελείως διαφορετική είναι η υπό το βάρος της ήττας εύκολη αναζήτηση "καταφυγίων" (...) Δε συγκροτείς τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να γίνει αυτή πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι εξαρχής συμπληρωματική δύναμη άλλων», είπε.

Σε συνέντευξή του δήλωσε: «Μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά μπορεί να παίξει ρόλο. Αυτή πρέπει να κάνει στρατηγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οτιδήποτε άλλο θα διαλυθεί μέσα σε έξι μήνες».

Επί της ουσίας δηλαδή, η μειοψηφία θέτει το ζήτημα με ποια ισχύ θα διαπραγματευτούν τη θέση τους οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - σε μια τέτοια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε και ο Θ. Μαργαρίτης, απ' την πλευρά της πλειοψηφίας, δήλωσε ότι μια ισχυρή κεντροαριστερά «μπορεί να προβάλει αξιώσεις και ταυτόχρονα δεν αποκλείω τη συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας, συνηγόρησε λέγοντας πως στη «συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας ...έχουν θέση όλοι, πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη ΝΔ, και το Ποτάμι, εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι αυτή η σύμπτωση που οδήγησε στελέχη της πλειοψηφίας να κατηγορούν τον Σπ. Λυκούδη ότι αντιδρά επειδή στην πραγματικότητα θέλει «παιχνίδι» και με τη ΝΔ.

Απ' την πλευρά του ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι με τις επιλογές της οδήγησε στη «συντριβή» και σε «ταπεινωτική ήττα». Επικρότησε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να μορφοποιείται με καλές προϋποθέσεις, εν τοις πράγμασι, η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Με τη ΔΗΜΑΡ στα χείλη όλου του κόσμου».

Συμπλήρωσε ότι οι επιλογές που ακολούθησαν ήταν ακόμα χειρότερες, αφού σηματοδότησαν «πανικόβλητη υποχώρηση στα μετόπισθεν» και γραμμή αναποτελεσματική, στην προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραπέρα ο Σπ. Λυκούδης κατέκρινε την απόφαση της ηγεσίας να κλείσει την πόρτα στους «58».

Για «φίλια πυρά», που είναι «πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω απ' το κόμμα», διαμαρτυρήθηκε σε συνέντευξή του ο Φ. Κουβέλης, αποδίδοντάς τα σε «εξωγενή κέντρα». Ο Φ. Κουβέλης δεν απέκλεισε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την Ελιά απ' το «καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας», που όπως είπε χρειάζεται ο τόπος. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επιμένει η σχετική φημολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ