Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα παζάρια το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Η εξέλιξη του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), που συνεδριάζουν μεθαύριο Πέμπτη 19 Ιούνη, στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης και με τη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της «διευθέτησης» του κρατικού χρέους. Για τις 8 του Ιούλη, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη η επάνοδος στην Αθήνα των «τεχνικών κλιμακίων» της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), με ατζέντα τα παζάρια για το ύψους του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού «κενού», ενόψει και της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Η «ικανοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ», δήλωσε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο στο προσεχές Γιούρογκρουπ θα παραβρεθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το Γιούρογκρουπ έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, σημείωσε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εντωμεταξύ, σε αντιστοιχία με τις πρόσφατες επισημάνσεις του ΔΝΤ, υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα, προκειμένου να τα καλύψει».

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της για σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα βάζει στο τραπέζι και την «επανεξέταση φόρων», όπως για τη λεγόμενη «έκτακτη εισφορά» και για το ύψος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια γύρω από τη μείωση της «έκτακτης εισφοράς» και ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Στα παζάρια με την τρόικα βρίσκονται και οι τρόποι αναπλήρωσης των ποσών που επιδικάστηκαν με αποφάσεις του ΣτΕ στα μισθολόγια των ένστολων. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση είναι η χρονική μετακύλιση στην εφαρμογής της απόφασης, η «εξοικονόμηση του κόστους αποκατάστασης» από άλλες περικοπές στις αποδοχές των ένστολων κ.ά.

Μόνιμη εποπτεία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νέο κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, το πλαίσιο κοινοτικής χρηματοδότησης των κρατών - μελών θα αλλάξει ριζικά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Οι χρηματοδοτήσεις προς τα κράτη - μέλη θα συνδέονται με την έγκαιρη εφαρμογή συγκεκριμένων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων. Σε περίπτωση μη εφαρμογής τους, η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει την αναστολή ή και την οριστική ακύρωση των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων. Το γεγονός αυτό, το οποίο προβλέπεται στα μέτρα της αυξημένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, καταγράφεται σε μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες από την Τράπεζα της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ