Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Κόντρες και παζάρια για το χρέος, συμπόρευση απέναντι στο λαό

Το ελληνικό κρατικό χρέος και η συνολικότερη συζήτηση για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στο επίκεντρο του σημερινού Γιούρογκρουπ

Αναθερμαίνονται η συζήτηση, οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί και στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στο Λουξεμβούργο. Το «παρών» στη συνεδρίαση θα δώσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ενώ η συγκυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.

Εν μέσω της όξυνσης της διαπάλης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, εντός κι εκτός ΕΕ, για τον επιμερισμό της χασούρας και την απόκτηση πλεονεκτήματος στο μεταξύ τους αδυσώπητο ανταγωνισμό, το «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης το οποίο έχει παρουσιάσει η συγκυβέρνηση έχει αποσπάσει την καταρχήν συγκατάθεση τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής, έρχεται να «απελευθερώσει» διαθέσιμους και μελλοντικούς κοινωνικά παραγόμενους πόρους, προκειμένου να τους ανακατευθύνει σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, στην ενίσχυση τμημάτων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας τους.

Η συζήτηση γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής αναμένεται να ζωηρέψει μέσα στο επόμενο διάστημα, με επόμενο βήμα την επάνοδο των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, που προγραμματίζεται πριν τις 10 Ιούλη. Σε αυτό το πλαίσιο, άμεσες προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί είναι, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία), η ψήφιση του νόμου για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού κ.ά.

Παρεμβάσεις των τραπεζών

Ενδεικτικές των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης είναι οι δύο χτεσινές παρεμβάσεις στη σχετική συζήτηση από την Τράπεζα Πειραιώς και την Γιούρομπανκ.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι τα «υψηλά περιθώρια λάθους και οι υποκειμενικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος παρέχουν στην Ελλάδα σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης - εάν συνεχίσει την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος - για να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας».

Η Γιούρομπανκ εξάλλου χαρακτηρίζει δυνατή την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι το 2020, χωρίς την προσφυγή σε νέο δανεισμό από τον «επίσημο τομέα», δηλαδή από τα κράτη της ΕΕ. Σε έκθεση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, επισημαίνει ότι αυτή αναμένεται να προέλθει κυρίως από περαιτέρω μείωση των δαπανών για τόκους, κατά περίπου 6,6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2014 - 2020 και κατά 17,5 δισ. ευρώ σωρευτικά μέχρι το 2030. Και βέβαια, απόλυτα απαραίτητα θεωρούνται τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

«Ευελιξία» σε όφελος του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται συνολικά στην Ευρωζώνη η συζήτηση για το «σύμφωνο σταθερότητας», ως πτυχή των αντιθέσεων γύρω από το μείγμα διαχείρισης.

Χτες, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι «και η Γερμανία είχε επίσης ανάγκη από χρόνο για να μειώσει το χρέος της», τασσόμενος υπέρ μιας ορισμένης «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών κανόνων για τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών στην ΕΕ (μέχρι 3% του ΑΕΠ). Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα χωρίς να υπολογίζεται στη διαμόρφωση του ελλείμματος το κόστος που προκαλούν οι «μεταρρυθμίσεις» που συντελούνται σε όφελος του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορεί και η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος διευκρίνισε ακόμη πως «δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν είναι αρκετό να ανακοινώνονται μεταρρυθμίσεις. Μόνον εφόσον οι μεταρρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή, το σύμφωνο πρέπει να δίνει ευελιξία και χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ