Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νόμος η «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες, με 355 ψήφους υπέρ, 168 κατά και 27 αποχές, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων, που αποτέλεσε την αιτία για μια μακρά απεργία, διάρκειας 14 ημερών, στους γαλλικούς σιδηρόδρομους (SNCF), η οποία αναμένεται να τερματιστεί.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, που στην ουσία συμφωνούν φυσικά όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, είναι η «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, ώστε ιδιώτες να μπορούν ανεμπόδιστα να επενδύσουν, η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της SNCF, η «μείωση του ελλείμματος». Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι φυσικά η περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως το ν/σ προβλέπει ότι θα υπάρχει μία ενιαία Συλλογική Σύμβαση για το σύνολο των εργαζομένων, ώστε να «ενιαιοποιηθούν» οι συνθήκες εργασίας, φυσικά προς τα κάτω, και να καταργηθούν κατακτήσεις που ακόμα διατηρούν μια σειρά εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του UMP, καταψήφισαν το κείμενο, όπως και το «Μέτωπο της Αριστεράς» που πρότεινε διαχειριστικές τροποποιήσεις, ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Κεντρώοι ψήφισαν υπέρ.

Προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες των συνδικάτων προστέθηκαν τροπολογίες για τη μερική διατήρηση κάποιων κατακτήσεων. Πάντως οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει πλήρως και κάποιες ενώσεις προαναγγέλουν νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ