Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
AIΓΥΠΤΟΣ
Ο στρατάρχης ... δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Από τη συνάντηση του στρατάρχη Προέδρου της Αιγύπτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, την Κυριακή στο Κάιρο
Από τη συνάντηση του στρατάρχη Προέδρου της Αιγύπτου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, την Κυριακή στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Τον τάχα «ανεξάρτητο» ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης στην Αίγυπτο υπερασπίστηκε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με αφορμή την ένταση των αρνητικών αντιδράσεων που προκαλεί διεθνώς η πρόσφατη καταδίκη τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα σε επτά ως 10 χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο του Καΐρου.

Ο Πρόεδρος Σίσι, υποστήριξε έτσι ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στις δικαστικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα (οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι υποστήριξης προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που τέθηκαν εκτός νόμου στα τέλη του 2013, μέσω της «διασποράς ψευδών ειδήσεων»), ισχυριζόμενος ότι είναι «ανεξάρτητο το αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα» και ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές.

Ο ίδιος επιχείρησε να φανεί, εκτός από «φρουρός» της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, και «έτοιμος» να θυσιάσει τη μισή του περιουσία και να καταθέσει τη μισή πρωθυπουργική του αποζημίωση (μηνιαίως ύψους 42.000 αιγυπτιακών λιρών) υπέρ της «αιγυπτιακής οικονομίας», καλώντας και τους άλλους να μιμηθούν το παράδειγμά του «για να προστατεύσουν το μέλλον των επόμενων γενιών». Ο Σίσι, έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο μετά την αντίδραση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει πιέσεις στον Αιγύπτιο Πρόεδρο προκειμένου να δοθεί χάρη στους καταδικασθέντες δημοσιογράφους.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η καταδίκη των τριών ρεπόρτερ του Αλ Τζαζίρα προκάλεσε και χτες τις έντονες διαμαρτυρίες διεθνών και εθνικών δημοσιογραφικών οργανώσεων, που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο Σίσι, ενώ παράλληλα έγιναν ποικίλες κινητοποιήσεις, υπέρ των τριών καταδικασθέντων, από δημοσιογράφους σε μεγάλα διεθνή δίκτυα, όπως τα βρετανικά ΒΒC, Sky, ITN. Παράλληλα, τα υπουργεία Εξωτερικών σε Ολλανδία, Βρετανία και Βέλγιο κάλεσαν χτες τους πρεσβευτές της Αιγύπτου για «συνομιλίες» σχετικά με τις καταδίκες των τριών δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ