Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Και με τη βούλα πλέον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Εγκρίθηκε χτες από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και συγκεκριμένα με 10 ψήφους υπέρ, 7 κατά και ένα «παρών». Στη Βουλή τον συνόδευε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ενισχύουν τη σταδιακή επάνοδο σε αναπτυξιακή τροχιά εντός τους έτους» και προειδοποίησε ότι: «Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία, γι' αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη ότι πρέπει να φυλάτε Θερμοπύλες και γι' αυτό πρέπει να διατηρηθεί η θετική δυναμική που ήδη υπάρχει και να συνεχιστεί, με τη συνέχιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, θα έλεγα με ταχύτερο ακόμα ρυθμό», προτείνοντας με άλλα λόγια ακόμα πιο βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο επίπεδο της ζωής συνολικά του λαού, αλλά και γοργή προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων για να έρθει η «ανάκαμψη». Πρόσθεσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους είναι βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει αύξηση 0,5%, ίσως και λίγο μεγαλύτερη».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2014, τα μετά από τις προβλέψεις αποτελέσματα των τραπεζών καταγράφουν ζημιές ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα δε «κόκκινα δάνεια ανέρχονται περίπου σε 77 δισ. ευρώ», και προανήγγειλε πρωτοβουλίες. Από τα 77 δισ. ευρώ, τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. είναι στεγαστικά και τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, ενώ συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 ανήλθαν στο 33,5%, από 32% στα τέλη του 2013.

Θεματοφύλακας του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι: «Ο διοικητής της ΤτΕ εκ του ρόλου του αποτελεί και το θεματοφύλακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποτελεί και το βασικό πυλώνα λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, άρα δηλαδή, βασική του επιδίωξη είναι η θωράκιση αυτού του συστήματος, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς επιλογές των μειγμάτων διαχείρισης της αστικής πολιτικής, είτε έχουμε να κάνουμε με δημοσιονομική πειθαρχία είτε έχουμε να κάνουμε με επεκτατική πολιτική είτε με κάτι ενδιάμεσο. Μείγματα τα οποία βεβαίως δεν είναι αυθαίρετα, δεν πηγάζουν απλά και μόνο από επιλογές κάποιων προσώπων, αλλά απαντάνε σε συγκεκριμένες ανάγκες, ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ανάγκες συνολικότερα του συστήματος. Από αυτή λοιπόν την άποψη κι επειδή ακριβώς έχει ως ρόλο του ο διοικητής της ΤτΕ τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος, εμάς μας βρίσκει αντίθετους γιατί είμαστε εκ της θέσεώς μας αντικαπιταλιστές».

Από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, των οποίων οι βουλευτές ψήφισαν κατά στο διορισμό, η κριτική, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα και όχι στο τι αντιπροσωπεύει αυτή η θέση. Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπόθεση οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να ανακάμψει το κεφάλαιο (2020-12-15 00:00:00.0)
«Πογκρόμ» στη λαϊκή κατοικία για την ανάκαμψη των ομίλων (2020-02-04 00:00:00.0)
«Επόμενη μέρα» με μαζικές θηλιές πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία (2019-06-21 00:00:00.0)
«Ακραίες απόψεις...» (2017-04-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με όχημα τα «κόκκινα» δάνεια (2016-08-06 00:00:00.0)
Στο 45,1% του συνόλου αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια (2016-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ