Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επανεκλογή Σουλτς με συνεχή αλισβερίσια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς που εκλέχτηκε εκ νέου πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων
Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς που εκλέχτηκε εκ νέου πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων
Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου της Ευρωβουλής, για θητεία διάρκειας 2,5 χρόνων. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε κολεγιά μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων, ώστε να υποστηριχτεί ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, του ΕΛΚ, για την προεδρία της Κομισιόν, οι σοσιαλδημοκράτες να πάρουν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου (ενώ ζητούν «οπωσδήποτε» και αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), οι δε Φιλελεύθεροι (τέταρτη σε δύναμη ευρωομάδα) να ...«ανταμειφθούν» με θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο και έναν επιπλέον επίτροπο στην Κομισιόν.

Μ' αυτά και μ' άλλα, ΕΛΚ και Φιλελεύθεροι δεν κατέβασαν δικούς τους υποψηφίους και ο Σουλτς έλαβε 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ υπήρξαν και 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί πάντως ότι η συνολική δύναμη των τριών δυνάμεων που «τακίμιασαν» στην υποψηφιότητά του ανέρχεται σε 479 ευρωβουλευτές, υπήρξαν επομένως εβδομήντα «διαρροές», γεγονός που παραπέμπει στις ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, οι οποίες διαπερνούν το εσωτερικό των δυνάμεων αυτών, βάσει της επιδίωξης της αστικής τάξης του κάθε κράτους - μέλους να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά της.

Οι αντιθέσεις αυτές βέβαια δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα, με ποικιλότροπη ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Διόλου τυχαία στην ομιλία του μετά την εκλογή του ο Μ. Σουλτς είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται «ενώπιον τεράστιων προκλήσεων», αναφέρθηκε στις συνομιλίες για τη «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ (το λεγόμενο «οικονομικό ΝΑΤΟ» ή ΤΤΙΡ), στο ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών καταπώς βολεύει τα μονοπώλια, στις κρίσεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (μεταξύ τους και η ΕΕ) υποδαύλισαν.

«Αν θέλουμε σοβαρά μια Ευρώπη ως μια δύναμη για την ειρήνη, τότε η οικονομική ισχύς μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολιτικό τρόπο», πρόσθεσε παραπέρα ο Μ. Σουλτς, με στόχο αυτοί οι οποίοι «συναλλάσσονται μαζί μας εμπορικά να σέβονται το κράτος του δικαίου και να μην ασκούν το δίκαιο του ισχυρότερου». Εμμεση παραπομπή στις ανησυχίες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου λόγω της ενεργειακής εξάρτησής του από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία...

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ο Βρετανός Σαγιάντ Καρίμ, από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (στην οποία συμμετέχει το Συντηρητικό Κόμμα, του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον), έλαβε 101 ψήφους (ενώ η ευρωομάδα που τον στήριξε έχει 70 ευρωβουλευτές), ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας, από την GUE, έλαβε 51 ψήφους, όσες και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Από χτες το απόγευμα και έως σήμερα το πρωί διεξάγεται και ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα, επίσης, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ. Τέλος, στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας περιλαμβάνονται συζήτηση για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το α' εξάμηνο του 2014, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, καθώς και παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας, που διαδέχτηκε την ελληνική, από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι.

Θα ακολουθήσει στα μέσα του μήνα, στην επόμενη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, με τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ, που πρότεινε ως υποψήφιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους για να εκλεγεί.

Εξάλλου, στις 16 Ιούλη οι ηγέτες των κρατών - μελών συνέρχονται σε «ανεπίσημο δείπνο», προκειμένου να παζαρέψουν τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων των οργάνων της ΕΕ και των επιτρόπων. Πόστα για τα οποία επίσης εκδηλώνονται σοβαρές ενδοαστικές συγκρούσεις, με ενδεικτική περίπτωση τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας, την οποία διεκδικούν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γερμανίας. Θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Υπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Βρετανής Κάθριν Αστον, καθώς και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ