Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ομολογίες» και «προβληματισμοί» στο φόντο οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων

Στην ημερήσια διάταξη κυβερνήσεων και παραγόντων στους κόλπους της ΕΕ αλλά και ευρύτερα, βρίσκονται οι «προβληματισμοί» και η διαπάλη σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα επιλεγεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ανάληψη της γερμανικής προεδρίας στο G7, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά επιφυλακτικός ως προς τη «νομισματική πολιτική» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Εκανε λόγο για την «υπερβολική ρευστότητα» που υπάρχει στις αγορές, σημειώνοντας πως η «επίλυση των οικονομικών προβλημάτων είναι ευθύνη των πολιτικών (όπως δηλαδή της Κομισιόν) και όχι της ΕΚΤ». Χαρακτήρισε «καταστροφικό και για τις δυο πλευρές» το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Σχετικά με την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «δεν είναι ο καιρός να συζητήσουμε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», με τη διαβεβαίωση ότι θα αξιοποιηθεί η «ευελιξία», όπως αυτή προβλέπεται από το «Σύμφωνο Σταθερότητας».

Οι «ομολογίες» είχαν και συνέχεια από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), η οποία με χτεσινό έγγραφο «αποκαλύπτει» πως το Σεπτέμβρη του 2011 είχε απευθύνει απόρρητη έκκληση προς το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Λίγο αργότερα (Νοέμβρης 2011) σχεδίαζε πρόσθετα μέτρα για την οικονομική στήριξη των βρετανικών τραπεζών και της οικονομίας. Στο εν λόγω έγγραφο, επισημαίνεται πως «η Βρετανία εξέφρασε τότε έντονους φόβους για ταχεία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, γεγονός που θα είχε άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο των διεθνών αγορών».

Τα διαχειριστικά ζόρια και τις αντιθέσεις τμημάτων του κεφαλαίου γύρω από τους τρόπους ελέγχου της καπιταλιστικής κρίσης ανακύπτουν και από άλλες «ομολογίες», αυτή τη φορά από τον μέχρι πρόσφατα Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ. «Υπήρχε συχνά μία αίσθηση ότι φτάναμε στον πάτο και μετά φτάναμε σε άλλο πάτο», δήλωσε ο Ολι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχασαν δύο πολύτιμα χρόνια για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης». Οπως είπε, τον Ιούνη του 2012 «ήταν πολύ κοντά ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ», ενώ στην Ελλάδα εκδηλώνονταν ανησυχίες για «σημαντική ανάληψη καταθέσεων που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου «Goldman Sachs», σε έκθεση για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε χτες, εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έρθει μέσα στο 2014, στηριζόμενη στον τουρισμό, τη «μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής», την αύξηση της ζήτησης και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Παράληλα, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις» που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο. «Κλειδί» των εξελίξεων χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της επόμενης «αξιολόγησης» από την τρόικα. Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, κάτω από τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με την «Goldman Sachs», θα φέρει συντομότερα τις δυο πλευρές (κυβέρνηση και τρόικα) σε συμφωνία για τη διαχείριση του κρατικού χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ