Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Τον Αύγουστο η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής

Ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις με φόντο μήνυμα του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» για συνέχιση του «ιερού πολέμου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τις συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις των ιρακινών δυνάμεων με τους ένοπλους σουνίτες μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» και το γενικότερο πολεμικό αναβρασμό που επικρατεί στη χώρα, στην ιρακινή Βουλή οι κινήσεις του νέου κοινοβουλευτικού σώματος είναι μάλλον ράθυμες.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση ανεβλήθη για τις 12 Αυγούστου, παρά τις πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την άμεση συγκρότηση ιρακινής κυβέρνησης ενότητας. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μέχντι αλ Χαφίντ που ασκεί προσωρινά χρέη προεδρεύοντος και οφείλεται σε κόντρες σχετικά με το πρόσωπο του μελλοντικού προέδρου του σώματος.

Νωρίτερα, (Σάββατο) δημοσιοποιήθηκε 20λεπτο βιντεοσκοπημένο κήρυγμα του αρχηγού των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, στο οποίο αποκάλεσε τον εαυτό του «ηγέτη» που μπορεί να οδηγήσει το μουσουλμανικό κόσμο «στην αξιοπρέπεια και τη δύναμη» μέσω του ιερού πολέμου και της αυστηρής τήρησης ισλαμικού νόμου.

Το ίδιο 24ωρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι αντιτάχθηκε σε ένα πιθανό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από την έναρξη μιας καταστροφικής διχοτόμησης του Ιράκ σε μικρότερα αντίπαλα κράτη». Ο Σίσι είπε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας ότι σχεδίαζαν να καταλάβουν και την Αίγυπτο και ότι «αφού φύγουν από τη Συρία θα στοχεύσουν στο Ιράκ και μετά στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία».

Στη Βαγδάτη πάντως, αν και λιγότερες, οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζουν να κόβουν το νήμα της ζωής των κατοίκων της, προκαλώντας χτες επτά νεκρούς και 17 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ