Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τη συμφωνία τους για την επανακαταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ανακοίνωσαν οι δύο υποψήφιοι Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά στην Καμπούλ, μαζί με τον Αμερικανό Τζον Κέρι.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Συνεχίζονταν χτες στη Βιέννη, για τρίτο 24ωρο, οι απανωτές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ιράν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τις 20/7/14.

ΣΕΟΥΛ.-- Η αυτοκτονία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου στα άτομα 9 μέχρι 24 ετών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία για το 2012. Ως κυριότερες αιτίες αναφέρθηκε το έντονο άγχος που συνδέεται με το διάβασμα και τις οικονομικές δυσκολίες. Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους δέκα νέους στη χώρα παραδέχονται ότι έχουν σκεφθεί να αυτοκτονήσουν. Τα τροχαία και ο καρκίνος έπονται στη λίστα με τις κυριότερες αιτίες θανάτου στους νέους.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, δήλωσε χτες Δευτέρα ότι θα ήθελε να πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής με την Κίνα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της APEC (Asian Pacific Economic Cooperation) που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στο Πεκίνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χτεσινή επίθεση που σημειώθηκε με στόχο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μεντέρες Αττίλα, δήμαρχος που εκλέχτηκε με τη στήριξη του κυβερνώντος AKP, στην πόλη Τσεϊλανπινάρ (σύνορα με Συρία). Ο Αττίλα απέδωσε την επίθεση στο PKK.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε χτες στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τον προχτεσινό πνιγμό δύο Σέρβων νεαρής ηλικίας στη λίμνη Γκαζιβόντε κατά τη σύγκρουση δύο ταχύπλοων σκαφών.

ΚΑΪΡΟ.-- Εφετείο του Καΐριου αποφάσισε ότι ηγετικά στελέχη του πρώην κυβερνώντος κόμματος του αποπεμφθέντος Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορούν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές. Προχτές στη διάρκεια δύο διαδοχικών εκρήξεων στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου σκοτώθηκαν ένας αξιωματικός ασφαλείας και άλλα επτά άτομα, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 25.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνησή του θα «επενδύσει» 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,38 δισεκ. ευρώ) για την ενίσχυση του βρετανικού στρατού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την απειλή «αόρατων εχθρών», δηλαδή των τρομοκρατών και της κυβερνοπειρατείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Κανένα δίλημμα», όσον αφορά στην αναγκαιότητα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη σερβική οικονομία, δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο Βελιγράδι, δήλωσε χτες ο Σέρβος νέος υπουργός Οικονομικών (μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας) Ντούσαν Βούγιοβιτς, λίγη ώρα αφότου αντικατέστησε τον Λαζάρ Κρστιτς, ο οποίος παραιτήθηκε το Σάββατο, μετά την κυβερνητική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν σχέδια νόμου που αφορούν τα εργασιακά και την ασφάλιση συντάξεων και αναπηρίας.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- «Φωτιές» στις σχέσεις της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με την Τουρκία προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο δηλώσεις που φέρεται πως έκανε, σύμφωνα με κάποια ΜΜΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν και οι οποίες τελικώς διαψεύστηκαν από την Αγκυρα. Οι επίμαχες δηλώσεις έφεραν τον Ερντογάν να λέει πως σε περίπτωση σύγκρουσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι Μουσουλμάνοι θα έχουν «τη στήριξη εκατό εκατομμυρίων Τούρκων». Η υποτιθέμενη δήλωση διαψεύστηκε αμέσως από τους πρέσβεις της Τουρκίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη Σερβία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε εξωδικαστική συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων, μετά από παζάρια δυόμισι μηνών, κατέληξε χτες ο τραπεζικός όμιλος Citigroup με τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια «να διευθετήσει» τις κατηγορίες σχετικά με την πώληση πλαστών ενυπόθηκων δανείων στην αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Αγγλικανική Εκκλησία έδωσε χτες το «πράσινο φως» για τη χειροτόνηση των γυναικών στα ανώτατα ιερατικά κλιμάκια μέχρι το βαθμό του επισκόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ