Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Ετοιμάζουν το επόμενο βήμα στη μάχη της Σύμβασης

Καλύτεροι όροι, μετά από την πετυχημένη απεργία της Τρίτης. Άθλιες συνθήκες εργασίας για τους «ενοικιαζόμενους» στον κλάδο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Τα επόμενα βήματα στη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχεδιάζει η Ενωση προσωπικού πρακτορείων εφημερίδων Αθήνας, μετά από την προειδοποιητική απεργία της Τρίτης και τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτή. Το ΔΣ της Ενωσης θα συνεδριάσει άμεσα για να αποφασίσει τη συνέχεια του αγώνα.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση χαιρετίζει τους εργαζομένους που συμμετείχαν στην απεργία και στην περιφρούρηση, δείχνοντας αποφασιστικότητά και διάθεση για αγώνα, με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ. Οπως σημειώνει, αυτή η αποφασιστικότητα και η μαζική συμμετοχή ανάγκασαν τους εκδότες να επιλέξουν να μην εκδοθούν τα φύλλα εκείνης της μέρας.

Η Ενωση αναδεικνύει επίσης το ρόλο που έπαιξε η αλληλεγγύη της κλαδικής Ομοσπονδίας, του ΠΑΜΕ και σωματείων από άλλους χώρους. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στο «Ριζοσπάστη», ο οποίος «για άλλη μια φορά επέλεξε να μην κυκλοφορήσει, ανεξάρτητα από τις επιλογές των εκδοτών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας και δείχνοντας ποιος πραγματικά είναι με το μέρος των εργαζομένων».

Η Ενωση καλεί τις διοικήσεις των δύο πρακτορείων «να έρθουν στο τραπέζι να συζητήσουν για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να εξασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία». Σημειώνει ακόμα ότι «αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Πέρα από το ζήτημα της υπογραφής της ΣΣΕ, έρχεται να αντιπαρατεθεί και στα σχέδια των εκδοτών που σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνουν το "τσάκισμα" των εργατικών δικαιωμάτων».

Δουλειά μέχρι και 24 ώρες!

Στα πρακτορεία Τύπου επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χειρότερη μορφή αυτή της ενοικιαζόμενης εργασίας. Οσοι απασχολούνται μέσω τέτοιων εταιρειών δεν έχουν σταθερό ωράριο, σταθερές μέρες εργασίας, ούτε καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Για παράδειγμα, ένας εργάτης μπορεί να μείνει χωρίς δουλειά ολόκληρη τη βδομάδα και, όταν υπάρξει ανάγκη, να δουλεύει μέχρι και 24 συνεχόμενες ώρες!

Οι 12 - 17 ώρες είναι συνηθισμένες πλέον στα εργοστάσια εφημερίδας. Οσο για το πρόγραμμα εργασίας, αυτό είναι ανύπαρκτο και η ενημέρωση για δουλειά γίνεται τηλεφωνικά λίγες ώρες πριν. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία στέκονται «όμηροι» πάνω από το τηλέφωνο, μήπως και τους καλέσουν για δουλειά, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα στη ζωή τους.

Οι αποδοχές που προσφέρουν οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Πρόκειται δηλαδή για εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας, χωρίς δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί.

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες στα πρακτορεία αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις. Η Ενωση τονίζει την ανάγκη να γίνουν μέλη της οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και οι «παλιότεροι», που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, να μη βλέπουμε ως αντίπαλο τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εργολάβων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ