Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα στον κλάδο

Οι ταξικές δυνάμεις προπαγανδίζουν και προετοιμάζουν την απεργία της Κυριακής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί σωματεία από τον κλάδο του Εμπορίου, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, για τις μειώσεις και τις απολύσεις, αλλά και για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL.

Η χτεσινή κινητοποίηση πήρε και χαρακτηριστικά προπαγάνδισης της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει στο Εμπόριο για μεθαύριο Κυριακή η Ομοσπονδία του κλάδου. Πρόκειται για την πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή για μία από τις εφτά του έτους, που από το νόμο προβλέπεται το άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Κυβέρνηση και μεγαλέμποροι συνεχίζουν την επίθεση στην Κυριακή αργία, αποφασίζοντας τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά περιοχές, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση του μέτρου στο σύνολο της χώρας.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έρχεται να προστεθεί στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300 - 400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος τους, αυτό χρειάζονται για να αβγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και που σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης, για όλους τους κλάδους».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Παράλληλα, διοργανώνει παρεμβάσεις στα καταστήματα και εξορμήσεις ενημέρωσης μαζί με μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Την Τετάρτη έγινε παρέμβαση στο κατάστημα «Αρβανιτίδης» στην Καρόλου Ντηλ, όπου μαζί με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αναδείχτηκε και το πρόβλημα της απλήρωτης δουλειάς, που συνεχίζεται για μήνες, με θύματα τους εργαζομένους. Σήμερα, προγραμματίζεται κοινή εξόρμηση εμποροϋπαλλήλων και μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στην αγορά της Τούμπας. Αντίστοιχη δράση προγραμματίζεται και στην αγορά του Ευόσμου την επόμενη Τρίτη 22 Ιούλη.

Επίσης:

  • Στη Λάρισα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκανε την Τετάρτη μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά του κέντρου, με στόχο να ενημερώσει τους εργαζομένους για τις εξελίξεις όσον αφορά την κατάργηση της Κυριακής αργίας και να τους καλέσει να συμμετέχουν στην απεργία του κλάδου την επόμενη Κυριακή. Χτες, έγινε συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, προκειμένου να αποφασιστούν κοινές πρωτοβουλίες.
  • Σύσκεψη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, με Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων της Καρδίτσας, διοργάνωσε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων του νομού. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί επίσης εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας της ΟΓΕ.
  • Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, την Κυριακή 20 Ιούλη, απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη. Επίσης, παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας θα κάνουν το επόμενο διάστημα εμποροϋπάλληλοι και μικροί έμποροι της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές των ΔΣ του Σωματείου «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» - παράρτημα Μαγνησίας, του Πανελλαδικού Σωματείου «Αρβανιτίδη» και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ