Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιλεκτικά κονδύλια

Η επιλεκτικότητα και η ισχνότητα της πολιτιστικής χρηματοδότησης από μέρους της κυβέρνησης και της ΕΕ επιβεβαιώνεται και επισήμως, με αφορμή την ερώτηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Στ. Ξαρχάκου και Αντ. Τρακατέλλη για το ύψος των πιστώσεων που καλύπτουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός» και για την ανάπτυξή του μέσω του Γ' ΚΠΣ.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ προκύπτει, πως μόλις 206 δισ. δρχ. από τα 17 τρισ.δρχ.του Γ' ΚΠΣ (για την περίοδο 2000 - 2006) θα διατεθούν για τον πολιτισμό στην Ελλάδα και μάλιστα σε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.

Αναλυτικά, 267,7 εκ. ευρώ θα πάνε για εκσυγχρονισμό υπαρχόντων και ίδρυση νέων μουσείων, 134,25 εκ. ευρώ για «αποπεράτωση των δύο μητροπολιτικών πολιτιστικών κέντρων» και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων ή δημιουργία νέων πολιτιστικών κέντρων και 12,30 εκ. ευρώ για «τεχνική βοήθεια».

Οπως αποδείχνεται η κυβέρνηση, δεν στοχεύει στην αναζωογόννηση της ερασιτεχνικής, πολιτιστικής δημιουργίας, στην στήριξη του λαϊκού πολιτισμού και στην πραγματική ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά στην τουριστικοποίηση του τόπου και του πολιτισμού και στην εξυπηρέτηση των «χορηγών» της αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ