Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου

Με άξονα τη λήψη νέων αντιμεταναστευτικών μέτρων, την όξυνση της καταστολής στα σύνορα, την υποδοχή μόνο όσων μεταναστών χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει παραπέρα την κερδοφορία του, κινήθηκαν οι χτεσινές επαφές στην Αθήνα της επιτρόπου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση. Η επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, και με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Κατά πληροφορίες, στις επαφές της στην Αθήνα, η επίτροπος συζήτησε με την κυβέρνηση μέτρα για την «υποστήριξη» των μεταναστών (κάποια πρώτα μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης πριν τους δειχθεί η πόρτα εξόδου από τη χώρα) και των αιτούντων άσυλο (χορηγείται τελικά σε ελάχιστους).

Την ίδια ώρα, μετανάστες περνούσαν τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα στοιβαγμένοι σε λέμβους, ενώ ένας μετανάστης από το Πακιστάν, που ήταν κρατούμενος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, άφησε χτες εκεί την τελευταία του πνοή, περιμένοντας να διωχθεί από τη χώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις από πλευράς του πρωθυπουργού και της επιτρόπου. Ωστόσο, η Σ. Μάλμστρομ, με μήνυμά της στο twitter, δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από τη δέσμευση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλια, να εργαστεί στα εναπομείναντα ζητήματα του ελληνικού σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ενα σχέδιο, τμήμα της πολιτικής της ΕΕ για μια Ευρώπη - φρούριο. Μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τα πολύνεκρα ναυάγια σε Φαρμακονήσι, Πάλαιρο και Σάμο, που έχουν μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, με την παράνομη κράτηση αλλοδαπών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα και πάνω από 18 μήνες. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες αρχές αγνοούν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν αυτήν την παράταση κράτησης, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες αποτροπές και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας και με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των οργάνων της («FRONTEX»).

Από την πλευρά της, η εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, στη συνάντησή της με την Ευρωπαία επίτροπο περιόρισε την κριτική της στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως αυτά του Λαυρίου και της Αμυγδαλέζας, λέγοντας ότι «αντίκεινται στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η πολιτική της ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το ανθρώπινο και το φιλολαϊκό, έβαλε θέμα αλλαγής της «λογικής» με την οποία κινείται σήμερα η ευρωενωσιακή υπηρεσία συντονισμού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση υπουργών για το θέμα των μεταναστών (2015-02-17 00:00:00.0)
Δικάζονται γιατί ξεσηκώθηκαν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης (2014-11-04 00:00:00.0)
Εγγυάται νέα θύματα η πολιτική της ΕΕ (2014-03-29 00:00:00.0)
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης (2013-08-13 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα (2012-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ