Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση υπουργών για το θέμα των μεταναστών

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συλλαμβάνονται στο Αιγαίο. Τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, όσοι προσπαθούν να γλιτώσουν αψηφούν τα ενισχυμένα μέτρα καταστολής στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα ταξιδεύοντας με σάπια σκαριά μέσα στο καταχείμωνο, αυξάνοντας τα ναυάγια και τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 123 αλλοδαποί στη Λέσβο, 53 στις Οινούσσες, 42 εντοπίστηκαν στην Κω, 79 στη Σάμο και 49 στο Αγαθονήσι.

Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είχε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Πανούσης. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η ...εποπτευόμενη ελευθερία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο υπουργός, στόχος είναι σε 100 μέρες να κλείσει το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων στην Αττική για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα σημείωσε ότι μια επιτροπή, που συστήνεται, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων. Θα διαπιστωθεί ποιοι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με μεγάλο χρόνο κράτησης, ακόμα και 18 μήνες, άρρωστοι, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και άλλες κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να παραδοθούν τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Την ίδια ώρα δεν γίνεται κανένας λόγος για τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στην υπόλοιπη επικράτεια. Στα κέντρα κράτησης κρατούνται 5.500 μετανάστες.

Στη συνέχεια, σημείωσε, «θα εφαρμόσουμε τη λεγόμενη "εποπτευόμενη ελευθερία"». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την εικόνα ότι όλοι θα φύγουν αύριο από τα κέντρα κράτησης, αλλά η διαδικασία της αποχώρησης από την Αμυγδαλέζα θα γίνει σταδιακά. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε, μπήκαν παράνομα στη χώρα, χρειάζονται βοήθεια, θα γνωρίζουν οι αρχές πού βρίσκονται και λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι ξαφνικά θα βρεθούν ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια. Θα υπάρξει μέριμνα, ανέφερε, για κάποιες κατηγορίες μεταναστών, όπως άρρωστοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ σε όσους δεν έχουν πού να μείνουν θα τους δοθεί κατάλογος με χώρους, όπως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για να μπορέσουν να καθαρίζονται και να μην κοιμούνται στα παγκάκια. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα όχι μόνο για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης αλλά και για τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλα θέματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα (2019-03-28 00:00:00.0)
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά (2016-06-17 00:00:00.0)
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης (2013-08-13 00:00:00.0)
Ερμαια της εκμετάλλευσης (2009-01-04 00:00:00.0)
Υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος τα δικαιώματα των μεταναστών (2008-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ