Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα οικονομικά του ΟΑΕΕ «όχημα» για νέα επίθεση

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές και χωρίς περίθαλψη. «Ψήνονται» σαρωτικές ανατροπές

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για το Ασφαλιστικό
Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και η οικογένειά του, ενώ απειλείται και με κατάσχεση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Σ' αυτή την αδιέξοδη κατάσταση έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού που οξύνεται με τα μονοπώλια.

Το έλλειμμα του Ταμείου, μόνο για φέτος, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 720 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ελλείμματος ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ, με το 80% από αυτό να προέρχεται από μικροοφειλέτες, που χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Το 2009, οι οφειλέτες ασφαλισμένοι ήταν το 21% του συνόλου, ενώ το 2013, με τη μεσολάβηση και της καπιταλιστικής κρίσης, το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 50%, με ανοδική τάση. Το σύνολο των επαγγελματιών, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη από το Ταμείο, υπολογίζονται σε 1 εκατ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ετοιμάζεται μέσα στο καλοκαίρι να αποστείλει επιπλέον 92.000 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, για οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ, με την απειλή της κατάσχεσης, σε περίπτωση μη ρύθμισης της οφειλής εντός 20 ημερών. Ωστόσο, τα ίδια τα στοιχεία του ΟΑΕΕ δείχνουν ότι 4 στους 10 οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση, ενώ τα εισπρακτικά μέτρα σκληραίνουν.

Οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία (περίοδος καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης), ως συνέπεια αφενός της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων κατά 50.000 (2007 - 2013) και αφετέρου της αύξησης του αριθμού όσων αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές (308.000 περισσότεροι την περίοδο 2007 - 2013).

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ταμείο, για την οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων, καθώς απαιτούνται 265 εκατ. ευρώ το μήνα. Το βέβαιο είναι ότι θα αξιοποιηθεί για νέες ανατροπές σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων, μείωση παροχών, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού τους, στο όνομα της «βιωσιμότητας» του Ταμείου.

Ηδη συζητιέται η κατάργηση της λεγόμενης «βασικής σύνταξης» για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, γεγονός που θα μειώσει αυτόματα τις μηνιαίες συντάξεις της πλειοψηφίας των συνταξιούχων κατά 220 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ