Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού

Ακόμα πιο μακριά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλη του 2014, υποχωρώντας στο 0,4% (από 0,5% τον Ιούνη) και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβρη του 2009, οπότε και είχε διαμορφωθεί στο 0,1%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλιστα καταγράφεται παρά τα μέτρα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής που πήρε στις αρχές Ιούνη η ΕΚΤ με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάκαμψης και την άνοδο του πληθωρισμού (με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, επιβολή αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις των τραπεζών, πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων κ.ά.).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες, η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο - 1% στον τομέα της ενέργειας (από 0,1% τον Ιούνη), στο - 0,3% στα τρόφιμα - ποτά - καπνικά προϊόντα (από - 0,2%), στο 0% στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (από - 0,1%) και στο 1,3% στις υπηρεσίες (αμετάβλητο).

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Πέμπτη, του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο έχει αποφασίσει ότι είναι «έτοιμο» να προχωρήσει, «εφόσον χρειαστεί», σε νέα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας, προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία της Ευρωζώνης.

Συνεχίζεται το «tapering» στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ συνέχισε το «ψαλίδισμα» του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει, μειώνοντας κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, στα 25 δισ. δολάρια. Το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» είχε ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2012, με αγορές ομολόγων 85 δισ. δολαρίων το μήνα, ενώ το «ψαλίδισμα» (tapering) κατά 10 δισ. δολάρια το μήνα ξεκίνησε το Γενάρη του 2014, με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων φέτος τον Οκτώβρη. Στην ανακοίνωσή της η Fed βέβαια ξεκαθαρίζει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα «για σημαντικό διάστημα μετά από τη λήξη του προγράμματος αγοράς παγίων».

Την ίδια ώρα, μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 4% στο β' τρίμηνο του 2014 (έναντι της μείωσης κατά 2,1% στο πρώτο τρίμηνο), η Fed αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τον πληθωρισμό, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι κινείται «κάπως πιο κοντά» στο στόχο του 2%. Υπογραμμίζει ωστόσο πως μια σειρά δεικτών καταδεικνύουν πως υπάρχει ακόμα «σημαντική αδυναμία» στην αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ