Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική σύσκεψη για την Παιδεία

Η οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή να εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ βρίσκονται σε οριακή κατάσταση λόγω των περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού. Κατά τη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η απελευθέρωση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών των ειδικών λογαριασμών των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ καθώς και των ερευνητικών τους κέντρων, αλλά και των ερευνητικών κέντρων ιδιωτικού δικαίου και των ινστιτούτων.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Α. Λοβέρδος, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: «Πήραμε την απόφαση να απελευθερώσουμε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ΕΛΚΕ, δηλαδή, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο Δημόσιο και έτσι να συμβάλουμε στην αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων. Αυτή η προσπάθεια είναι ένα αντίμετρο στις περικοπές κατά 12% έως 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% δυστυχώς σε ό,τι αφορά την Ερευνα. Αντί γι' αυτά, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή τη λειτουργία στα ερευνητικά κέντρα αυτά καθαυτά και στα αντίστοιχα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη».

  • Διπλασιάζεται η μοριοδότηση των μόνιμων αλλά και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν να διδάξουν σε σχολεία ακριτικών περιοχών. Η ρύθμιση αυτή συμπεριλήφθη χτες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ