Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Πανηγυρίζει για τη διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ

Πανηγυρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για το γεγονός ότι συνεχίζεται η διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες αμερικανικές, οι περιλάλητες «συνεκπαιδεύσεις», για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, στην προάσπιση μονοπωλιακών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Αμερικανοί και Ελληνες δόκιμοι του στρατού εκπαιδεύονται μαζί για την ενίσχυση της δια-λειτουργικότητας και της πολιτισμικής κατανόησης», όπου μεταξύ άλλων τονίζει: «Τριάντα τρεις δόκιμοι του Αμερικανικού Σώματος Εκπαίδευσης Εφέδρων Αξιωματικών (ROTC) ταξίδεψαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι για δύο εβδομάδες προπόνησης μαζί με Ελληνες ομολόγους τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μελλοντικοί αξιωματικοί του στρατού ενημερώθηκαν για νέες στρατιωτικές τακτικές, ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά στιλ ηγεσίας και γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό από πρώτο χέρι. Η στρατιωτική τους εκπαίδευση περιελάμβανε ασκήσεις, διαγωνισμούς σκοποβολής και εν πλω επιχειρήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος».

Σημειωτέον, το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει γνωστό από το ΓΕΣ ότι στη θερινή στρατιωτική εκπαίδευση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που διεξήχθη από 28 Ιούνη έως 25 Ιούλη στο πεδίο ασκήσεων Λιτοχώρου Πιερίας, συμμετείχαν 33 σπουδαστές από στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ. Η εκπαίδευση στο Λιτόχωρο αφορούσε επιχειρήσεις Πεζικού, σε επίπεδο ομάδας - διμοιρίας, σε αγώνα εντός κατοικημένων τόπων, επιθετικές - αμυντικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις με αμφίβια μέσα. Στο ίδιο πλαίσιο αμερικανο-ελληνικής συνεργασίας, στον ετήσιο θερινό Εκπαιδευτικό Πλου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, εκτός των Ελλήνων σπουδαστών συμμετέχει και ένας Αμερικανός δόκιμος από τη Ναυτική Ακαδημία της Annapolis.

Η αμερικάνικη πρεσβεία τονίζει ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, περισσότεροι από 1.400 δόκιμοι του στρατού, οι οποίοι είναι όλοι φοιτητές σε πανεπιστήμια, ταξίδεψαν σε περισσότερες από 40 χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Κατανόησης και Γλωσσομάθειας του Στρατού των ΗΠΑ. Τα προγράμματα αυτά εμβαθύνουν τους δοκίμους σε ξένες γλώσσες, πολιτισμούς και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις για την ενίσχυση της κατανόησης και δια-λειτουργικότητας μεταξύ εταίρων και συμμάχων».

Προσθέτει: «Παρότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια, φέτος ήταν η πρώτη φορά που έγινε σε συνεργασία με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Το πρόγραμμα αυτό εκπαίδευσης δοκίμων Ελλάδας και Αμερικής αποτελεί άλλη μια πτυχή της ισχυρής διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η συνέχιση της κοινής κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα βελτιώνει την δια-λειτουργικότητα και την ετοιμότητα των δύο εταίρων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας συνεργάζονται στενά μέσω του ΝΑΤΟ σε τομείς που ποικίλλουν, από τις προσπάθειες σταθεροποίησης στα Βαλκάνια μέχρι και τη βελτίωση της ασφάλειας στη ναυτιλία».

Τέλος, θυμίζουμε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή 8 Αυγούστου έως και το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014, θα πραγματοποιηθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στην Κρήτη, νέα συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με μονάδα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη («United States Air Forces in Europe» - USAFE).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ