Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Θεσμοθετείται Ανώνυμη Εταιρεία για περικοπές

Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση των αδίστακτων περικοπών στις παροχές Υγείας, που προσδιορίζονται με απάνθρωπους συντελεστές κόστους, κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή που φέρει τον τίτλο: «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρία"».

Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας «απαιτείται η διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία υπενθυμίζει ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί δέσμευση του Μνημονίου της 9.2.2012. Σύμφωνα με την παραπάνω δέσμευση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ - DRG), με «στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις - πακέτα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ)».

Διαφαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι οι εκρηκτικές ανάγκες νοσοκομειακής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων θα υπόκεινται πλέον στη «δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων», που θα προσδιορίζονται απ' τους κλειστούς προϋπολογισμούς της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Για το λόγο αυτό εισάγεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ) που θα διαχειρίζεται η - υπό δημιουργία - «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΣΑΝ - ΑΕ)».

Η «ΕΣΑΝ ΑΕ» θα έχει πόρους απ' τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Μ' άλλα λόγια, λειτουργεί σε ανταποδοτική βάση και θα κάνει μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης επί τη βάσει «διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων». Δηλαδή, ο ασθενής και η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του δε θα αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες της ασθένειάς του αλλά με βάση κάποια γενικευμένα διεθνή πρότυπα, που μπορεί και να προσκρούουν στην επιστημονική προσέγγιση των λειτουργών της Υγείας.

Με τις προωθούμενες διατάξεις, προβλέπεται πιλοτική φάση εφαρμογής του συστήματος σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1.6.2015 έως 31.12.2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2016 έως 31.12.2016, καθώς και καθολική θέση σε ισχύ από την 1.1.2017.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «παραγωγή» στα δημόσια νοσοκομεία (2014-08-15 00:00:00.0)
Κι άλλη αντιδραστική πρόταση για την ΠΦΥ (2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ