Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Διεργασίες για αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Eurokinissi

Περαιτέρω δράσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αναλαμβάνουν από κοινού η συγκυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο των απελευθερώσεων στην αγορά της Ενέργειας που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Ταυτόχρονα, οξύνονται οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και γύρω από την απόκτηση των δικτύων διανομής, ενδιαφέρον για τα οποία εκδηλώνεται και από το βελγικό επιχειρηματικό όμιλο «Elia».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προχωρά σε επανεκτίμηση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων τόσο της ίδιας, όσο και των θυγατρικών της, όπως του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου διανομής) προκειμένου αυτά να αποτυπωθούν στον ετήσιο ισολογισμό για το έτος 2014. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις τόσο για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, όσο και για την ίδια την εταιρεία. Πέρα από την αξία των πάγιων στοιχείων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», θα αποτιμηθούν και η λογιστική αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που θα απομείνουν στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθούν τα ενδιαφερόμενα μονοπώλια και άλλοι «επενδυτές» ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση της εταιρείας, η νέα αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων επιβάλλεται από τα «διεθνή λογιστικά πρότυπα» που ισχύουν για τις επιχειρήσεις με μετοχές που έχουν εισαχθεί στα χρηματιστήρια. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, επιταχύνει τις διαδικασίες κατ' αρχάς για τη «μικρή ΔΕΗ», η ιδιωτικοποίηση της οποίας προγραμματίζεται για το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «L'Echo», o όμιλος «Elia» ενδιαφέρεται για την εξαγορά του δικτύου υψηλής τάσης στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος όμιλος διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής στο Βέλγιο, ενώ γίνεται αναφορά στους ανταγωνιστές του, συγκεκριμένα στην ιταλική «Terna», την κινεζική SGCC και την καναδική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων PSP, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο επιχειρηματικών συμπράξεων. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ομίλου «Elia» στη βελγική εφημερίδα, στόχος τους είναι η «διεύρυνση του ρόλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η ηγετική θέση σε ό,τι αφορά την εγχώρια (onshore) και την εξωχώρια (offshore) μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ