Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Μακροπρόθεσμη» τακτική με πρόσχημα τους ισλαμιστές προβάλλει ο Ομπάμα

Ιρακινές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού κράτους»
Ιρακινές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού κράτους»
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανακατάληψη του μεγαλύτερου ιρακινού φράγματος στη Μοσούλη ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν μέσα στο τελευταίο 48ωρο επίλεκτες δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Πεσμεργκά, φράγμα που έλεγχαν οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υποστράτηγος Κασίμ αλ Μουσάουι ανήγγειλε, χτες, τον έλεγχο στο στρατηγικής σημασίας Φράγμα, εξαίροντας τη δύναμη και τις τακτικές των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων, συνιστώντας εντούτοις «υπομονή» μέχρις ότου συντριβούν όλες οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι εξήρε επίσης την αποτελεσματικότητα των ιρακινών δυνάμεων έναντι των «συμμοριών από τρομοκράτες».

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε να «ακολουθήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση και καλώντας την τελευταία να εφαρμόσει «ένα πρόγραμμα που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών». Σημείωσε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» συνιστά και για τις ΗΠΑ απειλή γιατί διακυβεύει «εθνικά συμφέροντα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δε δίστασε πάντως να κατηγορήσει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ γιατί...τάχα «επέτρεψε» στους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» να ενισχυθούν...«και να ανθίσουν». Ετσι επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι πολλοί από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» είχαν προηγούμενα εκπαιδευτεί και χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών σε Συρία και Λιβύη ως εργαλείο ανατροπής «μη αρεστών» κυβερνήσεων.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ προκάλεσαν την αντίδραση του «Ισλαμικού Κράτους» που με βίντεο στο Ιντερνετ απείλησε τις ΗΠΑ ότι «θα πνιγούν στο αίμα» εάν δεν σταματήσουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους στο Ιράκ...

Νωρίτερα, στο Τικρίτ (γενέτειρα του πρώην Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, στο βόρειο Ιράκ) ο ιρακινός στρατός υποχρεώθηκε σε τακτική υποχώρηση, με τον εκπρόσωπό του να διαβεβαιώνει πως, σε κάθε περίπτωση, η πόλη, θα ανακαταληφθεί, «αργά και σταδιακά».

Ο Ρέντσι σε Βαγδάτη και Ερμπίλ

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν συνάμα και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού της (προεδρεύουσας της ΕΕ) Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε χτες ότι σήμερα θα μεταβεί αυθημερόν στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, και στην πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδικού βόρειου Ιράκ, Ερμπίλ. Η επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού συμπίπτει με τη σύγκληση των κοινοβουλευτικών επιτροπών στη Ρώμη που έχουν αναλάβει να εξετάσουν την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για χορήγηση όπλων στους Κούρδους ενάντια στους ενόπλους του Ισλαμικού Μετώπου στην περιοχή.

Ενδιαφέρον για ένα «πιθανό» ταξίδι στο Ιράκ εξέφρασε προχτές και ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για συλλογική δράση του ΟΗΕ ώστε «να σταματήσει η άδικη επίθεση» σε βάρος του ιρακινού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν «ενιαίο ομόσπονδο Ιράκ» (2017-11-01 00:00:00.0)
Για «σοβαρό λάθος» μιλά η Τουρκία (2017-06-10 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με φόντο κουρδικές κινήσεις (2017-04-04 00:00:00.0)
Ετοιμη να δράσει για τη «σταθερότητα» όλης της περιοχής (2015-12-11 00:00:00.0)
Αμερικανο-ιρανική στήριξη στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αμπάντι (2014-08-13 00:00:00.0)
Αναζητούν διεύρυνση της επέμβασης με «ανθρωπιστικά» προσχήματα (2014-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ