Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ
Διαμαρτυρίες για τη ρατσιστική βία, τραυματισμοί και συλλήψεις

Ενοπλοι στρατιώτες ως αστυνομικοί στο Μιζούρι
Ενοπλοι στρατιώτες ως αστυνομικοί στο Μιζούρι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νέα «πυροσβεστική» παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η έκκλησή του για ηρεμία και η αναφορά του στις βαθιά ριζωμένες φυλετικές διακρίσεις σε βάρος ιδιαίτερα της αφροαμερικανικής κοινότητας δεν αρκούν, για να σταματήσουν τις συγκρούσεις αστυνομίας, διαδηλωτών και προβοκατόρων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι. Οσο δεν αντιμετωπίζονται τα κοινωνικο-οικονομικά αίτια της κρίσης, που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου από τα πυρά λευκού αστυνομικού για ασήμαντη αφορμή, τόσο το ξέσπασμα της οργής με κάθε νέο θύμα αστυνομικής βίας δε θα είναι απλώς θέμα χρόνου, αλλά θα πολλαπλασιάζεται με αβέβαιες εξελίξεις.

Ο Ομπάμα, κατά τα άλλα, έδωσε εντολή στον ομοσπονδιακό υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να μεταβεί σήμερα στο Φέργκιουσον για να συναντήσει τα στελέχη του FBI που διενεργούν ανεξάρτητη ομοσπονδιακή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Αφροαμερικανού. Επιπλέον, συνέστησε στον κυβερνήτη του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, να «περιορίσει» τη χρήση της Εθνοφυλακής.

Δύο τραυματίες και 31 συλλήψεις

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (νωρίς χτες το πρωί ώρα Ελλάδας) έγινε άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εντούτοις, επανελήφθηκαν οι συγκρούσεις των πάνοπλων αστυνομικών με διαδηλωτές, παρά το γεγονός πως είχαν προηγηθεί πολύωρες ειρηνικές κινητοποιήσεις.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 31 ατόμων. Μεταξύ αυτών: Μία 90χρονη Εβραία που είχε επιβιώσει από το ολοκαύτωμα και η οποία συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μ. Μπράουν, ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου «Γκέτι» και δύο Γερμανοί απεσταλμένοι της εφημερίδας «Die Welt».

Επίσης, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 2 άτομα, ενώ μέσα στην αναμπουμπούλα παρατηρήθηκαν και κάποιες επιθέσεις και λεηλασίες καταστημάτων και η δράση εγκληματικών στοιχείων, που δρουν προβοκατόρικα ως προς τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Ετσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη θύμιζε κατεχόμενη περιοχή με πάνοπλους αστυνομικούς να περιπολούν παντού.

«Αποτελέσματα αστυνομικής αντιμετώπισης των ανισοτήτων...»

Οι ταραχές στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, που χτες έκλεισαν 10 μέρες από τη δολοφονία του νεαρού Μπράουν, εξακολουθούν να πυροδοτούν έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ και διεθνώς, μολονότι πολλοί από τους αναλυτές παραβλέπουν το, ταξικό χαρακτήρα των φυλετικών διακρίσεων που δεν είναι παρά ένα από τα αποτελέσματα του βαθιά εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Ο Τόμας Σούγκρου, καθηγητής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Πενσιλβάνια, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν», σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «αυτά που βλέπουμε στο Φέργκιουσον είναι αποτέλεσμα 40 ετών επενδύσεων στον αστυνομικό και δικαστικό χειρισμό των φυλετικών ανισοτήτων, όχι στην κοινωνική αντιμετώπισή τους». Ο Σούγκρου σημειώνει ωστόσο ότι η «δραματικότερη αλλαγή που έχει συμβεί είναι η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας», φαινόμενο, όπως εξηγεί, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 με τις πρώτες ταραχές που σημειώθηκαν σε αστικά κέντρα αλλά επιτάθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το 2001.

Λίγο πολύ, οι διαφορές αντίληψης των φυλετικών ανισοτήτων μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών αντικατοπτρίστηκε σε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από το Κέντρο Δημοσκοπήσεων Pew, που διενεργήθηκε μεταξύ 14 και 17ης Αυγούστου. Το 65% των Αφροαμερικανών θεωρεί ότι η αστυνομία παράκανε χρήση βίας απέναντι στους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον. Αντίθετα, περίπου τα δύο τρίτα των λευκών Αμερικανών θεώρησε ότι η στάση της αστυνομίας ήταν δικαιολογημένη.

Παρέμβαση, εν πολλοίς απρόσμενη, έκανε για την κατάσταση στο Μιζούρι και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Ο εκπρόσωπος του Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε πως η Αίγυπτος «παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στην πόλη Φέργκιουσον και τις αντιδράσεις που προκαλούν», επαναλαμβάνοντας παράλληλα την προχτεσινοβραδινή έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προς τις ΗΠΑ για «αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ