Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Σημεία από το σχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα που επεξεργάστηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, διέρρευσε η κυβέρνηση σε κυριακάτικη εφημερίδα. Επί της ουσίας, τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα με τον τίτλο του «νέου», είναι ενσωμάτωση όσων αλλαγών έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον Ποινικό Κώδικα (μέσα από νόμους), με βασική κατεύθυνση την προσαρμογή στο Ποινικό Δίκαιο της ΕΕ και την τεχνητή αποσυμφόρηση των φυλακών αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους, λόγω της φύλαξης των κρατουμένων.

Αλλωστε, ήδη προβλέπονται οι λεγόμενες εναλλακτικές ποινές, όπως η ηλεκτρονική επιτήρηση, ο κατ' οίκον εγκλεισμός, η κοινωφελής εργασία. Αυτά στο όνομα της τεχνητής αποσυμφόρησης, αφού δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, η αποσυμφόρηση δεν εντάσσεται σε μια συνολική αντεγκληματική πολιτική και το κυριότερο δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την επανένταξη όσων αποφυλακίζονται.

Με βάση αυτό που παρουσιάζεται ως νέος ποινικός κώδικας, ανάμεσα σ' αυτά που φαίνεται ν' αλλάζουν είναι ο νόμος για τους καταχραστές του Δημοσίου όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, με την εισαγωγή διατάξεων αντιμετώπισης της διαφθοράς με μεγάλες χρηματικές ποινές για δημόσιους λειτουργούς που δωροδοκούνται αλλά και ποινές κάθειρξης που φτάνουν τα 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόπειρα αλλαγής είχε γίνει και το 2011 μέσα από το νόμο για τη «δίκαιη δίκη». Ομως, μετά την κατακραυγή, αποσύρθηκε.

Επίσης, φαίνεται ν' αλλάζει ο νόμος για την εξαγορά των ποινών.

Τέλος, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, φαίνεται να αλλάζει στο «νέο» ποινικό κώδικα και ο χαρακτηρισμός μιας ομάδας ως εγκληματικής οργάνωσης. Αφού προβλέπεται ότι απαιτούνται προϋποθέσεις, εισάγεται ως προϋπόθεση και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους. Ειδικότερα: «Οποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής». Εδώ γεννιούνται ερωτήματα για την πορεία των δικών των ναζιστών - φασιστών της Χρυσής Αυγής με βάση και τις διατάξεις του ποινικού κώδικα για την εγκληματική οργάνωση. Αφού η προσθήκη του οικονομικού κινήτρου ως απαραίτητου για το χαρακτηρισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής, μπορεί να λειτουργήσει ως ατιμωρησία για τα ρατσιστικά και άλλα εγκλήματα της φασιστικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ