Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ελικόπτερο τύπου Mi-8 της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss) συνετρίβη χτες το μεσημέρι κοντά στο Μπέντιου, όπου το τελευταίο διάστημα μαίνονται σφοδρές μάχες. Τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν ακαριαία και μόλις ένα επιβίωσε.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -- Ενώπιον του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα οδηγήθηκαν χτες ο ηγέτης της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» Ολιβερ Ιβάνοβιτς και άλλοι τέσσερις Σέρβοι του Κοσσόβου, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου και βίαιες δολοφονίες. Ο Ιβάνοβιτς κρατείται από τις 27 του Γενάρη, ενώ το κατηγορητήριο εναντίον του εκδόθηκε από το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας του Κοσσόβου στις 11 Αυγούστου. Κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία τεσσάρων Αλβανών, στις 14 Απρίλη του 1999, στη Μιτρόβιτσα (στη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Κόσσοβο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία) και για την παρότρυνση σε φόνο δέκα Αλβανών, στις 3 Φλεβάρη 2000.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, όταν δύο μικρά λεωφορεία έπεσαν σε κανάλι το πρωί κοντά στην τουριστική πόλη Λούξορ της Αιγύπτου, μία βδομάδα μετά τη σύγκρουση δύο τουριστικών λεωφορείων με αποτέλεσμα το θάνατο 38 ατόμων.

ΣΟΦΙΑ.-- Περίπου 369.000.000 λέβα (187,9 εκατ. ευρώ) «επέστρεψαν» στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας τον Ιούλη, έπειτα από τον τραπεζικό πανικό που επικράτησε στις αρχές καλοκαιριού. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 και πλέον των 1,043 δισ. λέβα (531,36 εκατ. ευρώ) καταθέσεων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες τον Ιούνη, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην «Corporate Commercial Bank» και η τράπεζα τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. -- Την ύπαρξη ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων προτείνει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση τους σε κλειστούς χώρους, στη διαφήμισή τους, καθώς και στην πώλησή τους σε ανηλίκους, θεωρώντας ότι η χρήση τους εγείρει «σοβαρές απειλές» για την υγεία των εφήβων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πέντε χώρες της ανατολικής Αφρικής και το Κονγκό συμμετείχαν χτες σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Ναϊβάσα της Κένυας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, που υιοθετήθηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι αυξάνονται οι προκλήσεις, όσο οι κυβερνήσεις χωρών της περιοχής πολλαπλασιάζουν τις άδειες για την πραγματοποίηση ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και άνθρακα, καθώς πολύ συχνά τέτοιες εξελίξεις σηματοδοτούν την καταπάτηση γης και την εκδίωξη αυτοχθόνων από τις εστίες τους.

OAXAKA.-- Τη νότια επαρχία του Μεξικού Οαχάκα χτύπησε ο κυκλώνας «Μαρί» προχτές, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές αλλά ευτυχώς όχι και θύματα. Το Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας (IEPC) της πολιτείας ανέφερε ότι περίπου 10.000 οικογένειες έχουν πληγεί σε 10 δήμους της επαρχίας, ενώ χτες ανακοίνωσε ότι με την εξασθένιση των ανέμων ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 από 4 που ήταν αρχικά. Ωστόσο οι ανάγκες για τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης των πληγέντων, που είναι στην πλειοψηφία τους φτωχά νοικοκυριά, είναι μεγάλη.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ανακοινώθηκε χτες η ενσωμάτωση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Κολομβίας στρατηγού Χαβιέρ Φλόρες, στη διαπραγματευτική κυβερνητική ομάδα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) στην Αβάνα της Κούβας. Ο στρατιωτικός καριέρας που ήταν και υπεύθυνος των ειδικών επιχειρήσεων κατά των ανταρτών, που βέβαια εξελίσσονταν σε χτυπήματα κατά του λαϊκού κινήματος, θα συμμετάσχει στην υποεπιτροπή που θα ξεκινήσει τις εργασίες της από την ερχόμενη Παρασκευή, με θέμα τη διμερή κατάπαυση πυρός, την αποφυγή χρήσης όπλων και τη μετατροπή των FARC σε πολιτικό κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμία διαπραγμάτευση» μέχρι τη σύλληψη των δολοφόνων του Ιβάνοβιτς, λένε οι Σέρβοι (2018-01-18 00:00:00.0)
Οι επιχειρήσεις της KFOR ανεβάζουν το θερμόμετρο... (2002-08-10 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή της αποστολής στην Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα (2000-06-24 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια έντασης... (2000-04-25 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικές επικίνδυνες ενέργειες και «προβλέψεις» όξυνσης (2000-03-23 00:00:00.0)
Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις (2000-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ