Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οι επιχειρήσεις της KFOR ανεβάζουν το θερμόμετρο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στήνοντας μπλόκα ελέγχου στις εισόδους και εξόδους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και της πολυεθνικής KFOR συνέχισαν και χτες τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη του ηγέτη των Σέρβων του σερβικού τομέα της άτυπα διαιρεμένης πόλης, Μίλαν Ιβάνοβιτς.

Η επιχείρηση ανδρών των πολυεθνικών δυνάμεων κατά του Ιβάνοβιτς, που γίνεται μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης ...«για απόπειρα φόνου» στη διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας της 8ης Απρίλη, οπότε τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις 22 αστυνομικοί του ΟΗΕ, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή και δη τις αντιδράσεις των Σέρβων της Μιτρόβιτσα, που αντιτίθενται στις προσπάθειες σύλληψης του Ιβάνοβιτς.

Χτες, το πρωί, χιλιάδες Σέρβοι, κάτοικοι της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του σερβικού τομέα της πόλης. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η δρ Μιλένα Τσβέτκοβιτς, διαβάζοντας ανακοίνωση εκ μέρους όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του τοπικού κέντρου υγείας, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στις προσπάθειες σύλληψης του Ιβάνοβιτς. Ο δε Μάρκο Γιάκσιτς, στέλεχος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου, ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γιάκσιτς, καλώντας το Βελιγράδι να μην εγκαταλείψει τη σερβική κοινότητα της επαρχίας, σημείωσε πως, παρά τις αντιξοότητες, είναι ευθύνη της σερβικής κοινότητας να παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο και να υπερασπιστεί εαυτήν απέναντι στους θεσμούς και τους μηχανισμούς του διεθνούς προτεκτοράτου του ΟΗΕ στην περιοχή. Αλλα στελέχη του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Κοσσυφοπεδίου εξέφρασαν την απορία τους για την απόφαση του διοικητή του ΟΗΕ, Μ.Στάινερ, να κινήσει τώρα διαδικασία σύλληψης κατά του Μ. Ιβάνοβιτς με πρόφαση την «κατηγορία για απόπειρα φόνου», όχι μόνο λόγω των επικείμενων τοπικών εκλογών στην επαρχία, αλλά και επειδή «απ' το καλοκαίρι του '99 έως σήμερα κανείς Κοσοβάρος Αλβανός δεν έχει συλληφθεί για φόνους, εκφοβισμό, ξυλοδαρμό και απαγωγές πολλών εκατοντάδων Σέρβων»...

Ο ίδιος ο Ιβάνοβιτς, πάντως, φάνηκε χτες να υπαναχωρεί στις αρχικές του δηλώσεις πως δε θα αντισταθεί στις προσπάθειες σύλληψής του, δηλώνοντας πως θα καθορίσει τη στάση του, αφού προηγουμένως συμβουλευτεί τους δικηγόρους του και μέλη της οικογένειάς του.

Ποια «Σερβία - Μαυροβούνιο»;

Η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για την αντικατάσταση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με το ιδιότυπο υβριδιακό καθεστώς που θα ακούει στο όνομα Σερβία - Μαυροβούνιο έχει βαλτώσει, αποφάνθηκε χτες ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, εκτιμώντας πως δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον πρόοδος, όσον αφορά στις προσπάθειες σύνταξης του Συντάγματος που θα ρυθμίζει τις σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα. Ο Τζουκάνοβιτς δεν παρέλειψε να επιρρίψει τις ευθύνες γι' αυτό το κώλυμα στο αντιπολιτευόμενο μπλοκ του Μαυροβουνίου «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» και σε μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής που επιχειρούν, όπως είπε, «να επαναφέρουν στοιχεία ταυτότητας του ομοσπονδιακού γιουγκοσλαβικού κράτους, αγνοώντας τη νέα πραγματικότητα». «Η Συνταγματική Επιτροπή είναι ανίκανη να ανταποκριθεί με τρόπο που να σέβεται τα ζητήματα που έχει θέσει η Συμφωνία του Βελιγραδίου (14 Μάρτη 2002)», είπε ο Τζουκάνοβιτς, προσθέτοντας πως έχει ήδη κάνει γνωστές τις ενστάσεις του στο βασικό εμπνευστή της συμφωνίας και επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ