Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Περίεργη» έκρηξη σκότωσε δεκάδες

Εργαζόμενος επισκευάζει δρόμο στην Καμπούλ. Η έκρηξη στα γραφεία εταιρίας οδοποιίας στην Τζαλαλαμπάντ συντάραξε χτες την πόλη

Associated Press

Εργαζόμενος επισκευάζει δρόμο στην Καμπούλ. Η έκρηξη στα γραφεία εταιρίας οδοποιίας στην Τζαλαλαμπάντ συντάραξε χτες την πόλη
ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ.--

Μια ισχυρότατη έκρηξη στα γραφεία εταιρίας, η οποία έχει αναλάβει την αποκατάσταση του σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένου οδικού δικτύου του Αφγανιστάν κόστισε, κατά αξιωματούχο της κυβέρνησης Καρζάι, ο οποίος μίλησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες, δέκα ζωές. Αλλες πηγές, συγκεκριμένα τα πρακτορεία Ρόιτερς και Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, εκτιμούν αντίστοιχα ότι οι απώλειες ξεπερνούν τους είκοσι ή ακόμα και τους πενήντα νεκρούς. Ολες οι ανταποκρίσεις από την πόλη, στο ανατολικό Αφγανιστάν, συμφωνούν πάντως ότι οι τραυματίες είναι δεκάδες, τουλάχιστον ογδόντα πέντε.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε ζημιές σε πενήντα σπίτια σε απόσταση 450 μέτρων περιμετρικά, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Το κτίριο όπου στεγαζόταν η εταιρία βρισκόταν μόλις 150 μέτρα από ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, και το σύστημα ηλεκτροδότησης του κοντινού πανεπιστημίου της Τζαλαλαμπάντ.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η αιτία της έκρηξης. Αρχικά οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Καρζάι εκτιμούσαν ότι πρόκειται για αυτοκινητο - βόμβα ή για επίθεση αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τρελά σενάρια περί «επανενεργοποίησης» της αλ-Κάιντα και των συνοδοιπόρων της Ταλιμπάν και σε αυτήν την περιοχή. Λίγο αργότερα, ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Νανγκαράρ, Δρ. Μοχάμεντ Ασεφ Καζί Ζάντα, είπε στο πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος ότι η έκρηξη ήταν μάλλον ατύχημα, καθώς υπήρχαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις αποθήκες της εταιρίας Afghan Construction and Logistics Unit, η οποία είχε ιδρυθεί ως μη-κυβερνητική οργάνωση αλλά --καθώς τα κεφάλαια αυξάνονται εκθετικά στον τομέα της υποδομής...-- έγινε εταιρία.

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για δυστύχημα ή δολιοφθορά, είτε από τους ανθρώπους της αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν είτε από άλλους αντιπάλους της κυβέρνησης Καρζάι, το νέο πολύνεκρο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ταπεινωτικών συμβάντων που εγγράφονται στο παθητικό της κυβέρνησης, που μοιάζει όλο και περισσότερο ανίκανη να ελέγξει τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που δολοφονήθηκε την 6η Ιουλίου, Χάτζι Αμπντούλ Καντίρ, ήταν επί σειρά ετών κυβερνήτης της Νανγκαράρ και οι κάτοικοι της Τζαλαλαμπάντ είχαν, έξαλλοι, ξεσπάσει σε διαδηλώσεις, απαιτώντας μια εξήγηση για τη δολοφονία του. Στην Τζαλαλαμπάντ, εξ άλλου, ο Μοχαμάντ Φαχίμ, ο υπουργός Αμυνας που φέρεται να έχει εμπλακεί σε έναν υπόγειο πόλεμο με τον Χαμίντ Καρζάι, είχε μόλις γλιτώσει το θάνατο σε μια βομβιστική απόπειρα εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ