Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενορχηστρώσεις...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μεταξύ απειλών για έναν πόλεμο, αλλά και συναίνεσης, προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις οι ΗΠΑ, προετοιμάζουν τα σχέδιά τους, με τη συνδρομή του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα για «διαβουλεύσεις»...

Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, χτες οι ΗΠΑ απάντησαν στο διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεΐν με αφορμή την 14η επέτειο από τον τερματισμό του πολέμου Ιράν - Ιράκ, δηλώνοντας διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, ότι επρόκειτο για το «θυελλώδες ξέσπασμα ενός διεθνώς απομονωμένου δικτάτορα, ο οποίος δείχνει για μια ακόμη φορά πως δεν έχει καμία πρόθεση να ανταποκριθεί στις μετά Περσικού Πολέμου δεσμεύσεις του».

Στην Ουάσιγκτον βρίσκονται από την Πέμπτη τα μέλη του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου (INC), η οικότροφη στις ΗΠΑ αντιπολίτευση, για διαβουλεύσεις με ύπατους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του υπουργείου Αμύνης. Σύμφωνα με το BBC τα μέλη του INC θα έχουν συνομιλίες και με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, με δορυφορική σύνδεση, πάγια τακτική του Αμερικανού αντιπροέδρου μετά την 11η Σεπτέμβρη, για λόγους ασφαλείας.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε κατά τις χτεσινές του δηλώσεις και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας πως η στάση της Βαγδάτης δεν έχει αλλάξει ως προς το ζήτημα των επιθεωρήσεων των οπλικών της συστημάτων από τον Οργανισμό και τόνισε πως δεν αισιοδοξεί για την επίτευξη οποιασδήποτε σχετικής προόδου «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια».

Στο μεταξύ, σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF έδειξε ότι το 81% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η Γερμανία δε θα πρέπει να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις της σε έναν πόλεμο με το Ιράκ και μόλις ένα ποσοστό 15% απάντησε: ναι, να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στις επιδρομές τους.

Οι απαντήσεις αυτές, συντάσσονται με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ανοίγοντας την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στις αρχές της βδομάδας, προειδοποίησε ότι μια πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ ενδέχεται να καταστρέψει την παγκόσμια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και να ενισχύσει την άσχημη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό ή βοήθεια σε έναν τέτοιο πόλεμο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Συμμαχίας Εντμουντ Στόιμπερ, που θεωρείται το φαβορί των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, έχει δηλώσει ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορεί να αναλάβουν κανένα νέο στόχο αν και ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή της Γερμανίας σε έναν πιθανό πόλεμο κατά του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ