Κυριακή 31 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ
Αναμένεται να επικυρώσει νέα επικίνδυνα σχέδια πολεμικής δράσης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα 4 και 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία. Οι ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ όσο και οι δηλώσεις των «αξιωματούχων» του, με πρώτο τον Γενικό Γραμματέα του Α. Φ. Ράσμουσεν, συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος είναι στοχοπροσηλωμένη στην ενίσχυση της ικανότητας της λυκοσυμμαχίας να απλώνει τη σιδερένια της μπότα παντού όπου την καλούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, παντού όπου οι ανταγωνισμοί οξύνονται για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τα κέρδη που μπορούν να αποφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα τις βάλουν στο χέρι.

Για την κρισιμότητα της Συνόδου «μιλάνε» και οι παρουσίες σ' αυτήν του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα, της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, του Φ. Ολάντ και πολλών άλλων ηγετών - κρατών και υπουργών από περίπου 60 χώρες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν, αιτιολογώντας τον κρίσιμο χαρακτήρα της Συνόδου δήλωνε κυνικά τον Νοέμβρη του 2013: «...θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ (...) Θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας, έτσι ώστε να παραμένει ισχυρή, ευέλικτη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση για την ασφάλεια. Και θα επιβεβαιώσουμε το δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που είναι η πηγή της δύναμής μας, της ασφάλειάς μας και της επιτυχίας μας».

Σε πιο πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής «λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας. Οταν αντιμετωπίζουμε παλιές και νέες απειλές, από την Ανατολική Ευρώπη ως τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την ετοιμότητά μας και να επανεπενδύουμε στις δυνατότητές μας και τις συνεργασίες μας».

Οι δηλώσεις αυτές σημαίνουν ότι τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως τη Ρωσία με επέμβαση, στη Μέση Ανατολή όπου οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προσφέρουν στους ιμπεριαλιστές το ιδανικό πρόσχημα για νέες επεμβάσεις σε μια περιοχή πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών για την Ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Δανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ωμά ότι η Σύνοδος αυτή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με «όλο το φάσμα των απειλών» και των «αιφνίδιων», εκφράζοντας την επιδίωξη της λυκοσυμμαχίας να καταστεί ικανότερη να ανταποκρίνεται ταχύτατα παντού όπου την καλεί το καθήκον που της αναθέτουν τα μονοπώλια.

Ακονίζουν τα νύχια τους σε βάρος των λαών

Για να γίνει βεβαίως το ΝΑΤΟ πιο ικανό να επιβάλλει με τη δύναμη των όπλων συμφέροντα εχθρικά προς αυτά των λαών, οι λαοί θα πρέπει να ματώσουν και οικονομικά. Ενόψει της Συνόδου, ο Ράσμουσεν σφύριξε νέο γύρο δαπανηρών πολεμικών εξοπλισμών ικανών να υπηρετήσουν τα σχέδια για βελτίωση της ετοιμότητας, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών, παροχή βοήθειας σε κράτη που τη ζητούν για την ενίσχυση των αμυντικών θεσμών τους.

Οπως είπε, η επιτυχία αυτών των στόχων εξαρτάται απ' το αν τα μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν επαρκώς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη το νέο κλίμα ασφάλειας που δημιουργήθηκε από παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και πρόσθεσε με απαράμιλλο κυνισμό: «Η ασφάλεια είναι σαν την ασφάλιση, για να έχεις την καλύτερη θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση και το αντίτιμο είναι υψηλότερο».

Ιεραρχώντας ψηλά την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει στρατιωτική δράση όπου Γης, παραδέχτηκε: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό»...

Κι επειδή «στη βράση κολλάει το σίδερο», την περασμένη Πέμπτη 29 Αυγούστου έγινε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ράσμουσεν αμέσως μετά τη συνεδρίαση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παρά τις κενές διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός, έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα στο εσωτερικό της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ουκρανίας». «Καταδικάζουμε - συνέχισε - με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης» και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτή η πόρτα για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες και ο πτέραρχος Φ. Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, εκτόξευσε απειλές προς τη Ρωσία με αφορμή τη στάση της σε μια σύγκρουση (Ουκρανία) που κράτη - μέλη του υποδαύλισαν. Ενώ ο ίδιος ο Ράσμουσεν, μιλώντας, αρχές Ιούνη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε στη Σύνοδο της Ουαλίας να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Παραπάνω από πρόθυμη είναι η ελληνική κυβέρνηση να βάλει πλάτη στους αντιλαϊκούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, καθώς αυτό επιβάλλει η προσπάθεια της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και η προσδοκία της να πάρει μέρος στο μοίρασμα της «πίτας». Για το σκοπό αυτό φέρεται έτοιμη να προσφέρει πολυεπίπεδη στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ενισχύσει την επιχειρησιακή δυνατότητα και ικανότητα του ΝΑΤΟ να επεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ανταγωνισμούς και αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό.

Στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνη, ο Ελληνας υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, δήλωνε: «Η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ' όλα της συνοχής της Συμμαχίας και τη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή (...) Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου, που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται. Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Συζητήσαμε, επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Εθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτικής Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας».

Αλλωστε, και στην πρόσφατη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσ. Χέιγκελ στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, έγινε καθαρό ότι η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, να εκθέσουν το λαό σε τεράστιους κινδύνους για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας. Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά: «...Πάνω από όλα, όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας»!

Πρόκειται για δήλωση που άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, απ' τη συμμετοχή της χώρας σε νέες πολεμικές περιπέτειες που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές έως την ικανοποίηση αξιώσεων των ΗΠΑ για τη στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή και για επέκταση των αρμοδιοτήτων της Σούδας, που φαίνεται άλλωστε και ότι συμφωνήθηκε.


Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ