Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με ενθουσιασμό και κλίμα μάχης για την υλοποίηση του δίμηνου σχεδιασμού

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η διήμερη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

Από τις εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής

MotionTeam

Από τις εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
Με την έγκριση του προγράμματος δράσης, που εισηγήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία και συμπληρώθηκε από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες του Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν περίπου 200 συνδικαλιστές, πρόεδροι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, επικεφαλής κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, ενδυναμώθηκε η πρόταση της Εκτελεστικής Γραμματείας για δίμηνη αγωνιστική δραστηριότητα, με κορύφωση τη διοργάνωση μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου, την 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα. Στις 4 Οκτώβρη θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Ο συνολικός σχεδιασμός υπηρετεί την προετοιμασία για ένταση και κλιμάκωση της πάλης στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους με νέους αγώνες, κινητοποιήσεις, απεργίες.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πέρρος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Για να έχει επιτυχία ο προγραμματισμός μας, οι συνεδριάσεις των τοπικών Γραμματειών, τα συλλαλητήρια στις 4 Οκτώβρη δεν πρέπει να κατανοηθούν μόνο ως σταθμός. Χρειάζονται πλούσιες πρωτοβουλίες των συνδικάτων, παρεμβάσεις, αγωνιστικές δράσεις που πρέπει να είναι προσεγμένες, καλά οργανωμένες, μαζικές.

Κυρίως πρέπει να συμβάλλουν στην κορύφωση του δίμηνου προγράμματος με το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Δηλαδή, να δημιουργήσουν κλίμα μάχης για την επιτυχία των σταθμών που βάλαμε. Αρα, το κάθε συνδικάτο, η κάθε μαζική οργάνωση πρέπει να έχει δικό της σχέδιο πρωτοβουλιών.

Χρειάζεται ακόμα να κατανοηθεί ότι η επιμονή στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδίου δεν είναι σε αντίθεση και δεν εμποδίζει τους ειδικούς κλαδικούς τοπικούς στόχους, είτε είναι οι αρχαιρεσίες ενός συνδικάτου, είτε η παρέμβαση για ένα τοπικό πρόβλημα. Το άνοιγμα, η ενημέρωση των εργαζομένων με ιεράρχηση στις κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν - άνεργοι, μερικά απασχολούμενοι, απλήρωτοι κ.λπ. -, η κινητοποίησή τους, θα συγκεντρώνει δυνάμεις και για το γενικό σχέδιο και για την επιμέρους μάχη.

Να ξεπεράσουμε αδυναμίες

Η συζήτηση δείχνει ότι έχουμε κάνει βήματα στη δουλειά μας, αλλά είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε στην προετοιμασία πλευρές που δεν βοηθούν, όπως, για παράδειγμα, στη λειτουργία των σωματείων. Πιστεύουμε, επίσης, ότι τα σωματεία, οι δυνάμεις μας δεν μπορεί να απευθύνονται μόνο σε όσους εργάζονται. Στον περίγυρο της οικογένειας υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν άνεργοι, απλήρωτοι.

Να βασανίσουμε το μυαλό μας πώς θα έρθουμε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο, πώς θα τον φέρουμε στο προσκήνιο, πώς θα τον βγάλουμε από το περιθώριο που τον θέλουν, από τη χειραγώγηση που επιδιώκουν. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μην έχει ταξικά χαρακτηριστικά, να είναι φιλανθρωπία, έτσι όπως την θέλουν οι άλλες δυνάμεις.

Μπροστά στο δίμηνο πρόγραμμα να πάρουμε υπόψη μας και το στοιχείο της διαπάλης με τις άλλες δυνάμεις, της ιδεολογικής διαπάλης, που θα είναι σκληρή και στο περιεχόμενο και στα αιτήματα και στην κατεύθυνση της πάλης. Να είμαστε σίγουροι ότι σ' αυτό το σχεδιασμό μας οι άλλες δυνάμεις θα επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια, να τον υπονομεύσουν. Θα καλλιεργηθεί, κυρίως από το "ΜΕΤΑ", η αναμονή και βεβαίως η προβολή αιτημάτων προσαρμοσμένων στα ελάχιστα, σ' αυτά που θέλει ο ΣΕΒ.

Εδώ έχουν τσακίσει μισθούς, επιδόματα, Ασφάλιση και αυτοί θα προβάλουν αιτήματα όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, αλλά με όσα αποδέχεται το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αλλωστε, είναι ένθερμοι οπαδοί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με το οποίο συμφωνούν όλες οι άλλες δυνάμεις. Επομένως, χρειάζεται καλή προετοιμασία και από την Εκτελεστική Γραμματεία, αλλά και από όλες τις οργανώσεις, κλάδο τον κλάδο, χώρο τον χώρο.

Τονίσαμε και τονίζουμε και σήμερα ότι αν η κυβέρνηση φέρει νέο αντιασφαλιστικό νόμο, για μας είναι αιτία πολέμου και πρέπει να απαντηθεί με γενικό απεργιακό αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Επομένως, πρέπει οι σημερινές μας αποφάσεις και ο σχεδιασμός να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά γρήγορα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, να μπουν σε υλοποίηση.

Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί κίνημα ταξικό, ενιαίας αντίληψης, να μπει σε κίνηση κόσμος, να λειτουργήσουν τα συνδικάτα. Γι' αυτό πρέπει τις επόμενες μέρες να συνεδριάσουν τα ΔΣ των οργανώσεων. Να δημιουργηθεί ενθουσιασμός, κλίμα μάχης, απαιτητικότητας. Αυτό σημαίνει τα στελέχη να μπουν μπροστά, σημαίνει σχέδιο, οργάνωση, συλλογικές διαδικασίες, πρωτοβουλίες, έλεγχος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο οργάνωσης της πάλης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς (2017-05-30 00:00:00.0)
Να δοθεί απάντηση με γενική απεργία! (2012-09-02 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η οργανωμένη ανυπακοή (2011-02-10 00:00:00.0)
Να γίνουμε το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου (2007-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ