Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σχέδιο εκποίησης καταστρώνει η κυβέρνηση

Την πορεία εκποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) εξέτασαν χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής με την πρόεδρο του Ιδρύματος Αν. Μπούμη. Μέσα από τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία και κατόπιν με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, το ίδρυμα, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες του μπλέκονται σε επικίνδυνη τροχιά.

Στη συνάντηση εξετάστηκε η διαδικασία μετατροπής του ΤΤ σε ΑΕ, που η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2001. Αν αυτό επιτευχθεί και λειτουργώντας αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα πάψουν οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν σήμερα για τους πελάτες του ΤΤ. Για τους εργαζομένους του, γεννιούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη μονιμότητά τους, καθώς με μια απλή τροπολογία, αυτή θα μπορεί να αρθεί.

Ως δόλωμα, η κυβέρνηση προβάλλει την παροχή νέων υπηρεσιών που θα παρέχει το ΤΤ όπως επέκταση των στεγαστικών δανείων και στο ευρύ κοινό (πέρα των δημοσίων υπαλλήλων) και εγκατάσταση μηχανημάτων αυτόματης εξυπηρέτησης. Αν και η βελτίωση του έργου είναι αναγκαία, η κυβέρνηση δεν το κάνει από ενδιαφέρον για τους καταθέτες ή το ίδιο το ίδρυμα. Απλά, φτιάχνει την προίκα του, προκειμένου να το παραδώσει με κάπως καλύτερη τιμή, στους ιδιώτες που το ορέγονται.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μετά τη μετατροπή του ΤΤ σε ΑΕ να το εισάγει στο Χρηματιστήριο. Ομως, για να δελεάσει όσο το δυνατό περισσότερους τζογαδόρους της Σοφοκλέους, πρώτα θα το εκσυγχρονίσει. Και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και βελτιώνει όψιμα υποδομές, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια.

Σημειωτέον ότι η βούληση των ιδιωτών να βάλουν χέρι στον τεράστιο πλούτο του ΤΤ είναι δεδομένη. Οι καταθέτες του ιδρύματος φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δρχ. και τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Υπολογίζεται ότι το ΤΤ συγκεντρώνει σήμερα πάνω από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ