Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κηρύξτε τη Θεσσαλονίκη πόλη της ειρήνης»

Ανοιχτή επιστολή του Αθλητικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» με αφορμή την επίσκεψή της στην πόλη

Την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε «πόλη ανοχύρωτη, πόλη της ειρήνης, της διαρκούς εκεχειρίας», για να αποκαθαρθεί από την ύβρη που τη συνοδεύει εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να τη χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για τη διεξαγωγή του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, ζητά με ανοιχτή επιστολή του το Αθλητικό Τμήμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την οποία απευθύνει προς την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, και κοινοποιεί στους υπουργούς Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδη, και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλο.

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε η τριήμερη επίσκεψη της Γ. Αγγελοπούλου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Νομαρχία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει τη Γ. Αγγελοπούλου σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο. Επίσης, στο πλαίσιο της τριήμερης παρουσίας της η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» θα παραστεί σε εκδήλωση για τον εθελοντισμό που θα γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η επιστολή του Αθλητικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ αναφέρει:

«...Του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού. Με αυτά τα λόγια ο Παλαμάς στον Ολυμπιακό ύμνο αναφέρεται στο "αρχαίο πνεύμα". Σ' εκείνη τη δύναμη, δηλαδή, που διαμορφώνει τη συμπεριφορά του πολίτη της αρχαιότητας, που συμβάλλει στην πνευματική και σωματική αρτίωση, που τον κάνει καλύτερο συμμέτοχο των κοινών.

Οταν, λοιπόν, ο Παλαμάς μιλάει για το "ωραίο", το "μεγάλο" και τ' "αληθινό" των Ολυμπιακών Αγώνων, μας δίνει την αφορμή να σκεφτούμε: Μήπως "ωραίο", "μεγάλο" και "αληθινό» είναι η ύψιστη εμπορευματοποίηση, οι εξωφυσικές επιδόσεις των αθλητών και τα πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα; Σίγουρα όχι.

Ποιο είναι το αληθινό Ολυμπιακό πνεύμα και γιατί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας είναι ένα νέο ελληνικό "έπος"; Δεν μπορεί να είναι τα τεράστια κέρδη των εργολάβων και των χορηγών, δεν είναι οι καλοχτενισμένοι αθλητές και αθλήτριες-σταρ, δεν είναι οι εξαιρετικές και πανάκριβες τουαλέτες των υψηλών αμφιτρυώνων της μεγάλης γιορτής, ούτε οι φαντασμαγορικές εναρκτήριες γιορτές και τα πυροτεχνήματα της λήξης. Ισως οι γνωστές κυρίες που ανάβουν τη φλόγα στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, είτε στα τραπέζια των διυπουργικών συνεδριάσεων αγνοούν το πνεύμα των μεγάλων αγώνων.

Αληθινή, πρωτότυπη μα και κλασική αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι να αναδυθεί το πραγματικό αρχαίο αθάνατο πνεύμα. Λέμε, λοιπόν, ότι ο πυρήνας του Ολυμπιακού πνεύματος είναι η εκεχειρία, δηλαδή το μήνυμα της ειρήνης, η κοινωνική σημασία του αθλητισμού (νους υγιής εν σώματι υγιεί - δηλαδή όλοι να γυμναζόμαστε οι ίδιοι και να μη στεκόμαστε μόνο θεατές των αγώνων), η λαϊκότητα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια πανελλήνια λαϊκή γιορτή που έπαιρνε φως από την ειρήνη και από τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό είναι το "αληθινό", το "μεγάλο", το "ωραίο", το αυθεντικό των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν είναι τα ρεκόρ και τα ντεκόρ, οι μίζες και τα ποσοστά. Μπορούν γι' αυτά να πασχίζουν οι ολυμπιοκράτες, οι εργολάβοι, οι πολεοδόμοι, οι προπονητές και οι πολυποίκιλοι μάνατζερ. Αυτά είναι το ψέμα, το μικρό και το άσχημο, η βαναυσότητα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Μ' αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας.

Το κόμμα μας, βέβαια, έχει διατυπώσει κατά καιρούς τις απόψεις του γενικά για το 2004, η επιστολή μας όμως αυτή αναφέρεται σ' ένα μόνο ζήτημα και συνιστά την ακόλουθη πρόταση:

Θα σας είναι γνωστό ότι η πόλη μας είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη με τις "υπηρεσίες" που προσέφερε με ευθύνη της κυβέρνησης στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Το γεγονός αυτό δε συνάδει με το πνεύμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, του οποίου, θέλουμε να πιστεύουμε, είστε θιασώτης.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι στην πόλη μας στις 5 και 6 του Ιούνη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπουργών Αμυνας των κρατών Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ. Το θέμα της σύσκεψης; Η κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή. Είναι προφανές ότι η πόλη την οποία επισκέπτεστε γίνεται άκρως αντι-Ολυμπιακή. Σας προτείνουμε, λοιπόν, την εκστρατεία για την Ολυμπιακή εκεχειρία να την ξεκινήσετε από την πόλη μας, με δύο συγκεκριμένες προτάσεις.

Κηρύξτε τη Θεσσαλονίκη πόλη ανοχύρωτη, πόλη της ειρήνης, της διαρκούς εκεχειρίας, για να αποκαθαρθεί έτσι από την "ύβριν", που τη συνοδεύει, χωρίς βέβαια να έχει καμία ευθύνη ο λαός της. Προτείνετε στην κυβέρνηση να αποφασίσει, με την έγκριση της Βουλής, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, να χαρακτηρίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως τη μεγάλη "Θύρα της Ειρήνης" και να απαγορευτεί η παροχή εξυπηρέτησης διεκπεραίωσης από αυτό κάθε υλικού, έμψυχου ή άψυχου, που σχετίζεται με τον πόλεμο ή με την ψευδώνυμη "σταθεροποίηση" της ειρήνης.

Να απαιτήσετε να μη γίνει η συνάντηση των υπουργών Αμυνας στην πόλη μας. Να προτείνετε στην κυβέρνηση να μην πραγματοποιηθεί σ' αυτήν, τουλάχιστον μέχρι το 2004, καμία σύνοδος υπουργών ή άλλων αρμοδίων που να σχετίζεται με τον πόλεμο.

Προχωρήστε αποφασιστικά. Αλλωστε, όπως δήλωσε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 27/5, και ο κ. Πάουελ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την "ιδέα μας γύρω από την Ολυμπιακή εκεχειρία. Ηταν κάτι που τον άγγιξε και συναισθηματικά...". Προχωρήστε χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί όταν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού δείχνουν να υπερασπίζονται τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την εκεχειρία, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, τα Ολυμπιακά ιδεώδη υπερασπίζονται τον ιμπεριαλισμό. Η αρχή μιας αποκατάστασης των Ολυμπιακών ιδεωδών ίσως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια σας.

Αν σε μια τέτοια κατεύθυνση προχωρήσετε, εμείς θα είμαστε οι πιο δημιουργικοί εθελοντές των προσπαθειών σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ