Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Παιδεία

Αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για την Εκπαίδευση από 14% το 2000 σε 21% το 2012 στις χώρες της ΕΕ διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, η οποία δημοσιεύτηκε χτες. Η αύξηση αποδίδεται στα δίδακτρα που αυξήθηκαν ή θεσπίστηκαν πρόσφατα σε ορισμένες χώρες και η ΕΕ, απαντώντας σε αυτό, προτείνει «συστήματα υποστήριξης των σπουδαστών (υποτροφίες ή/και δάνεια)».

Ο ΟΟΣΑ και στο παρελθόν μέσα από εκθέσεις του επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο και εκφράζει ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός και σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση αλλά και όλους τους τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποιώντας την έκθεση 570 σελίδων για 34 χώρες, επίσης ξεχωρίζει μεταξύ των πορισμάτων ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο Εκπαίδευσης τόσο υψηλότερες είναι οι μέσες αποδοχές, σημειώνοντας ότι «η κοινωνία γενικότερα κερδίζει επίσης λόγω μειωμένων δαπανών για την Πρόνοια και εισπράξεων περισσότερων φόρων: Κατά μέσο όρο η καθαρή δημόσια απόδοση ενός ατόμου με τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ισοδύναμη με δύο έως τρεις φορές το ποσό που επενδύθηκε». Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης τα συνδέει με τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, με το ρόλο που έχει αποδώσει στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής. «Η έκθεση συνάδει με την πολιτική της Επιτροπής: Η βελτίωση της ποιότητας της Εκπαίδευσης και η αναβάθμιση των επιπέδων δεξιοτήτων αποτελούν έξυπνες επενδύσεις και έναν ισχυρό τρόπο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων στις κοινωνίες μας», δήλωσε σχετικά η Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Ανδρ. Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ