Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Τελευταία δημοσκόπηση στη Σκοτία σχετικά με την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτέμβρη δίνει προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο με 48%, έναντι 42% του «ναι», ενώ ένα 10% εμφανίζονται να είναι οι αναποφάσιστοι. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι η αντιπαράθεση, που εκφράζει την ενδοαστική σύγκρουση για τις προτεραιότητες τμημάτων του κεφαλαίου, εγκλωβίζει λαϊκά στρώματα, που, επί της ουσίας, δεν αλλάζει η θέση τους όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Φυσικά η «μάχη» της Σκοτίας για τους καπιταλιστές έχει σημασία, αφού και τεράστια συμφέροντα παίζονται (φυσικός πλούτος, τοποθέτηση κεφαλαίων) αλλά και μπορεί να αλλάξει ισορροπίες στην ΕΕ. Ηδη ο ενεργειακός κολοσσός «ΒΡ» έχει εκφραστεί κατά της ανεξαρτητοποίησης, ενώ τράπεζες, όπως η «Royal Scottish Bank» και η «Lloyds», απειλούν να φύγουν από τη χώρα. Επίσης, ασκεί και επίδραση στην προώθηση των σχεδίων τμήματος του κεφαλαίου της Καταλωνίας στην Ισπανία για διεξαγωγή και εκεί δημοψηφίσματος, στις 9 Νοέμβρη, για την ανεξαρτησία, όπως φάνηκε και χτες με τη μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη, με αφορμή την εθνική μέρα της 11ης Σεπτέμβρη.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Οτι ο παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους που κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου «επέδειξε αμέλεια», δήλωσε χτες η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα, που δέχεται κριτική για υπερβολική επιείκεια. Η οριστική ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίσης, στη Νότια Αφρική, την Τετάρτη δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών στη Νότια Αφρική, κατά τη διάρκεια προσπάθειας των πρώτων να δραπετεύσουν μέσα από ένα δικαστήριο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Το πρακτορείο «Ντογάν» μετέδωσε χτες ότι ασκήθηκαν διώξεις και προφυλακίστηκαν τέσσερα άτομα σχετικά με το δυστύχημα που το Σαββατοκύριακο κόστισε τη ζωή 10 εργατών. Πρόκειται για έναν από τους κατά νόμο υπεύθυνους για το κατασκευαστικό έργο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και τρεις τεχνικούς υπεύθυνους για τη συντήρηση του ανελκυστήρα, που διώκονται για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας». Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι υπηρετεί τα μονοπωλιακά κέρδη και να εκτονώσει τη λαϊκή οργή για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», που μεγάλωσε ειδικά μετά το πολύνεκρο δυστύχημα του περασμένου Απρίλη, με 301 νεκρούς ανθρακωρύχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ