Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ - ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Επιχειρηματικός πόλεμος για το γάλα

Το μανδύα της συζήτησης για την τιμή του παστεριωμένου γάλακτος σηκώνει ξανά η κυβέρνηση, καθώς νέες επιχειρηματικές κόντρες εκδηλώνονται για την απόσπαση μεριδίων στην αγορά του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ παράλληλα στον ορίζοντα διαφαίνονται και νέες «απελευθερώσεις», σε συνέχεια αυτών που ήδη εφαρμόζονται με βάση και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Οι επιδιωκόμενες «μειώσεις» στις τιμές του γάλακτος ήταν θεωρητικά το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Γιακουμάτου, με στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, με τον κυβερνητικό παράγοντα να δίνει την έμφαση στην... «εταιρική - κοινωνική ευθύνη» των επιχειρηματιών του κλάδου! Ο κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το γάλα δεν είναι ακριβό, όμως η τιμή του δεν έπεσε, παρά τις ρυθμίσεις που έγιναν, και πρέπει όλοι να δείξουμε την κοινωνική ευθύνη».

Στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών από την πλευρά τους, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ανέφεραν ότι μετά από την επιμήκυνση της διάρκειας του «"φρέσκου" γάλακτος» καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών τουλάχιστον κατά 5%, με αντίστοιχη συμπίεση της ντόπιας παραγωγής, αλλά και των τιμών παραγωγού. Παράλληλα, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ στο γάλα, σχολίασαν πως, «όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας, δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός σημείωσε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι υψηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικό για τις επιχειρηματικές κόντρες που διεξάγονται είναι και το γεγονός ότι η εταιρεία «Friesland» ανακοίνωσε μειώσεις κατά 5 λεπτά, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να εκτιμούν μετά από τη χτεσινή συνεδρίαση ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες αναπροσαρμογές και από άλλες εταιρείες. Παρόλ' αυτά, το βέβαιο είναι ότι, ακόμα κι αν καταγραφεί μια πρόσκαιρη μείωση της τιμής, όταν προχωρήσει εκ νέου το μοίρασμα της αγοράς γάλακτος ανάμεσα στους ανταγωνιζόμενους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι τιμές θα ανέβουν πάλι.

Εξαγωγές και μεγαλύτερη συγκέντρωση

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά της Γερμανίας αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο ανεπίσημης επίσκεψης του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ, που θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Ο Ελληνας υπουργός, μιλώντας χτες στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από κοινού με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, υπέδειξε την κατεύθυνση παραπέρα αναδιαρθρώσεων και μεγαλύτερης συγκέντρωσης στον αγρο - διατροφικό τομέα. Οπως είπε, «στη διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των εξαγωγών πρέπει να συνυπολογιστεί ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγρο - διατροφικό τομέα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ