Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ»
Σκοπός η διασφάλιση της «ενεργειακής επάρκειας» των μονοπωλίων

Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο με παροχή «κινήτρων» για επενδύσεις «ενεργειακής απόδοσης»

Ο «προσανατολισμός μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων των ιδιωτών, του κατασκευαστικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» περιλαμβάνεται στις στοχεύσεις του νομοσχεδίου
Ο «προσανατολισμός μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων των ιδιωτών, του κατασκευαστικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» περιλαμβάνεται στις στοχεύσεις του νομοσχεδίου
Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 26/9, έθεσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία 2012/27/ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση», που επισήμως στόχο έχει τη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να απαντήσουν στις αγωνίες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για την επάρκεια των ενεργειακών πόρων της ΕΕ και το ενεργειακό κόστος στα κράτη - μέλη, αγωνίες που επιτείνονται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αυξημένες οι ενεργειακές ανάγκες των μονοπωλίων της ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η ΕΕ διαθέτει μόλις το 0,4% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων σε πετρέλαιο, το 0,9% σε φυσικό αέριο και το 6,5% σε άνθρακα. Επιπλέον, η πρωτογενής παραγωγή Ενέργειας στην ΕΕ το διάστημα 1995 - 2012 παρουσιάζει εντυπωσιακή μείωση: Κατά 30% όσον αφορά το φυσικό αέριο, 56% για το πετρέλαιο και 40% για τα στερεά καύσιμα.

Η ΕΕ αναγκάζεται να εισάγει το 53% της Ενέργειας που καταναλώνει (σχεδόν το 90% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο, το 66% των αναγκών σε φυσικό αέριο και το 42% των αναγκών της σε στερεά καύσιμα). Οι εξωτερικές ενεργειακές δαπάνες της ΕΕ υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως (περίπου 400 δισ. ευρώ το 2013) και καλύπτουν περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών της. Η ΕΕ εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αξίας άνω των 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο από τη Ρωσία, ενώ η παγκόσμια ζήτηση Ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% έως το 2030.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι αστικές τάξεις της ΕΕ αφενός λαμβάνουν ενεργό μέρος στα παζάρια και τις επικίνδυνες συγκρούσεις για την εξασφάλιση στρατηγικού πλεονεκτήματος στις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, αφετέρου στρέφονται και σε άλλες συνταγές, όπως η διασφάλιση της «ενεργειακής απόδοσης» ή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το μερίδιο των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 14% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, ενώ στόχος της είναι να φτάσει το 20% το 2020 και το 27% το 2030.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ενσωματώνεται η σχετική οδηγία της ΕΕ, αναφέρεται ότι «θεσπίζεται πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης προκειμένου η χώρα να συνεισφέρει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου 2020 της Ενωσης για είκοσι τοις εκατό (20%) στην ενεργειακή απόδοση».

Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου, το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση κάθε χρόνο να ανακαινίζει - αναβαθμίζει ενεργειακά το 3% του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή/και ψυχομένων κτιρίων ιδιοκτησίας του.

Προβλέπεται ακόμη παροχή «κινήτρων» για την «κινητοποίηση επενδύσεων» για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, για τον «προσανατολισμό μελλοντικών επενδυτικών αποφάσεων των ιδιωτών, του κατασκευαστικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου.

Επίσης, προβλέπει την υιοθέτηση «συστήματος ενεργειακών ελέγχων» σε επιχειρήσεις και πρόστιμα αν υπερβαίνουν συγκεκριμένα ύψη κατανάλωσης Ενέργειας. Ανοίγει, ακόμα, δρόμο για «φόρους στην Ενέργεια ή στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι οποίοι οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας κατά την τελική χρήση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ