Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η έκθεση με τα υλικά του ΔΣΕ μαγνητίζει τα βλέμματα

Τμήμα από το αντιαεροπορικό του ΔΣΕ φιλοξενείται στην έκθεση, καθώς και δεκάδες φωτογραφίες από τον οπερατέρ του ΔΣΕ Απ. Μουσούρη
Τμήμα από το αντιαεροπορικό του ΔΣΕ φιλοξενείται στην έκθεση, καθώς και δεκάδες φωτογραφίες από τον οπερατέρ του ΔΣΕ Απ. Μουσούρη
Τα βλέμματα όσων επισκέπτονται το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τραβά το τμήμα του αντιαεροπορικού του ΔΣΕ, που εκτίθεται στο χώρο, από το αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η φωτογραφία δίπλα του μαρτυρά πως το αντιαεροπορικό υπήρξε μέρος της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που έγραψαν οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ στα 1946 - 1949.

Μάρτυρες της ίδιας εποποιίας αποτελούν τα αντιαρματικά, το τμήμα από πυροβόλο, το αυτοσχέδιο βλήμα νάρκης, ο πυροκροτητής, τα βλήματα όλμων, οι κάλυκες πυροβόλων και αντιαεροπορικών αλλά και το θραύσμα από βόμβα ναπάλμ, τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ενάντια στο ΔΣΕ, που επίσης βρίσκονται στο χώρο.

Στιγμές από την προετοιμασία για τη μάχη, την εκπαίδευση των μαχητών και των μαχητριών, την ανάπαυλα και την ξεκούρασή τους, αποτυπώνουν οι φωτογραφίες του Απόστολου Μουσούρη, που συμπληρώνουν την έκθεση για το ΔΣΕ. Ο Απόστολος Μουσούρης πήρε μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτυπώνοντας εικόνες ανεκτίμητης αξίας. Το αρχείο του, σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ, το δώρισε η οικογένειά του στο ΚΚΕ, αφιερώνοντάς το σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικότερα στους πολιτικούς πρόσφυγες των σοσιαλιστικών χωρών και τα παιδιά τους.

Ξένες αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν την έκθεση από νωρίς το απόγευμα της πρώτης μέρας, ξεναγήθηκαν στο χώρο και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μικροί, αλλά και μεγάλοι στέκονται με δέος μπροστά στον «ελαφρύ» οπλισμό του ΔΣΕ και τις φωτογραφίες του Απ. Μουσούρη και με προσοχή ακούν τους συντρόφους που βρίσκονται εκεί να τους εξηγούν τις λεπτομέρειες της έκθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ