Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πολύπλευρα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες για τη μεταφορά παιδιών στην ΕΘΜΑΑ. Χρεωμένα και υποστελεχωμένα σχολεία στην Ορεστιάδα

Απαιτώντας να δοθεί λύση στη μεταφορά των παιδιών προσχολικής ηλικίας της μοναδικής πρότυπης Ειδικής Θεραπευτικής Μονάδας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΘΜΑΑ), διαδήλωσαν χτες το πρωί στο υπουργείο Υγείας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Η ΕΘΜΑΑ ανήκει στην παιδοψυχιατρική κλινική του «Αγλαΐα Κυριακού» και μέχρι πρόσφατα η μεταφορά των παιδιών γινόταν από τους οδηγούς του νοσοκομείου. Εδώ και οκτώ μήνες η μεταφορά σταμάτησε. Παρά τη δέσμευση του υπουργείου, τα δρομολόγια εξακολουθούν να μην πραγματοποιούνται και οι γονείς αναγκάζονται καθημερινά να βρουν λύση μόνοι τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κινητοποίηση το υπουργείο Υγείας, «μετά την παρέμβαση της υφυπουργού και τις ενέργειες της Διοίκησης του νοσοκομείου, διατέθηκαν οι οδηγοί, επιστράφηκαν οι πινακίδες των οχημάτων και ασφαλίστηκαν, προκειμένου να είναι έτοιμα ξανά, να μεταφέρουν τα παιδιά με αυτισμό».

Η υφυπουργός Υγείας είπε στους συγκεντρωμένους πως θα απαντήσει την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα του κλεισίματος του Ειδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας κι αυτισμού «Περιβολάκι 3».

Ελλείψεις σε ειδικά σχολεία

Με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά και για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας και για το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ορεστιάδας.

Το δημοτικό σχολείο θα φιλοξενήσει τους 21 μαθητές του σε ενοικιαζόμενες ακατάλληλες αίθουσες, στην είσοδο παλαιού κτιρίου, χωρίς δασκάλους, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, σχολικό νοσηλευτή και βοηθητικό προσωπικό. Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και τα οικονομικά του. Με υπόλοιπο ταμείου 9,5 ευρώ από την προηγούμενη σχολική χρονιά και πολλά χρέη, εκπαιδευτικοί και γονείς αναγκάζονται να φέρουν από τα σπίτια τους ακόμα και τα απαραίτητα για την καθαριότητα του σχολείου, προκειμένου να προετοιμαστεί.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περίπου 30 μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ακατάλληλο κτίριο για τις ανάγκες τους, ενώ και εδώ εντοπίζονται ελλείψεις δασκάλων και λοιπού προσωπικού.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει το ΚΚΕ σε Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, που υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας κάλυψη των αναγκών, γενναία χρηματοδότηση και ανέγερση στην Ορεστιάδα σύγχρονου κτιρίου για να στεγάσει τους μαθητές του Ειδικού σχολείου και του ΕΕΕΕΚ.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εδώ και 26 χρόνια με την ακολουθούμενη πολιτική τους κοροϊδεύουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές που αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική αυτή και ποτέ δε διεκδίκησαν δυναμικά την ανέγερση ενός σύγχρονου Ειδικού Σχολείου στην Ορεστιάδα.

Η κατάσταση αυτή, πέρα από την παιδαγωγική της πλευρά, δημιουργεί πολλαπλούς κινδύνους για τους μαθητές», οι οποίοι «έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Είναι άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να έχουν την κάθε δυνατότητα ν' αναπτυχθούν, να εξελιχθούν», επισημαίνεται στην Ερώτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ