Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
69η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Υποκρισία και συγκάλυψη της σύγκρουσης των μονοπωλιακών συμφερόντων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο ρεσιτάλ υποκρισίας στον ΟΗΕ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος στο ρεσιτάλ υποκρισίας στον ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, η καταστροφική επιδημία του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, οι επιθέσεις ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, η σύγκρουση στην Ουκρανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι πρόσφατες σφαγές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν, είναι ορισμένα από τα θέματα στα οποία επικέντρωσε χτες την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιούνται από τις αρχές της βδομάδας στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων ηγετών και αξιωματούχων.

Για πολλοστή φορά, ο Μπαν Κι Μουν προχώρησε σε «ανέξοδες» διαπιστώσεις για τις επιθέσεις των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» στην υφήλιο, απαρίθμησε κυνικά τις δεκάδες εστίες συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αποσιωπώντας, βεβαίως τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η ομιλία του Μπαν σήμανε ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ και από κράτη και οργανισμούς ως παρατηρητές μεταξύ των οποίων το Βατικανό, η Παλαιστινιακή Διπλωματική Αντιπροσωπεία και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε «διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, των κλιματικών αλλαγών, του "Εμπολα"», διαπιστώνοντας ότι ο κόσμος «βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ πολέμου και ειρήνης, μεταξύ τάξης και χάους, φόβου και ελπίδας».

Υπεραμύνθηκε των νέων επεμβάσεων που γίνονται αξιοποιώντας το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ κάλεσε και το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Συνέχισε το ρεσιτάλ υποκρισίας με τα περί «ενίσχυσης ειρηνικής λύσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ», «υπεράσπισης της δημοκρατίας στην Ουκρανία», και την υποτιθέμενη καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο, που δήθεν ενδιαφέρει τις ΗΠΑ «για το μέλλον των επόμενων γενεών». Φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για τα μονοπώλια, φέρνουν μόνο φτώχεια, δυστυχία για τους λαούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους.

Αργότερα, χτες βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ηγούνταν ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ληφθούν περιοριστικά ταξιδιωτικά και άλλα προληπτικά μέτρα.

H Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης εκπροσώπησης των αναπτυσσόμενων χωρών στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτοί οι οργανισμοί «κινδυνεύουν να χάσουν τη νομιμοποίησή τους». Βέβαια, η συγκεκριμένη αστή πολιτικός ενδιαφέρεται κυρίως για την εξασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ