Νέος πρόεδρος ο Ασράφ Γάνι, έτοιμος να δουλέψει για να προσελκύσει επενδυτές
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία στο Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, ενώ η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι νέος πρόεδρος της χώρας είναι ο Γάνι. Βασική προτεραιότητα του Γάνι είναι η άμεση ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να παραμείνουν στρατεύματα στη χώρα και μετά από το 2014, κάτι που αναδεικνύει σαφώς ότι εντείνονται τα «παζάρια» για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν, με το περιεχόμενο προφανώς που τα μονοπώλια δίνουν σε αυτούς τους όρους.
Τα συγχαρητήριά του έσπευσε να δώσει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία σημαντική για τη «σταθερότητα» και δηλώνοντας επίσης ότι προσδοκά και οι δύο άντρες να τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν και με το μήνυμά τους προς την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι «στηρίζουμε τη συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με τη νέα διοίκηση για να διασφαλιστεί η επιτυχία της».
Σύμφωνα με όσα γράφει ο διεθνής Τύπος, η συμφωνία φαίνεται να καταλήχτηκε μετά από σκληρά «παζάρια» (χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε τον... Απρίλη, ενώ η επαναληπτική καταμέτρηση επίσης διαρκούσε αρκετές βδομάδες), τα οποία αναδεικνύουν και τις αντιθέσεις συμφερόντων, που βεβαίως δεν εξαλείφονται. Το «στρατόπεδο» του Αμπντουλά θα καταλάβει τη θέση του «διευθύνοντος συμβούλου» της κυβέρνησης (σ.σ.: πρόκειται για ένα είδος «πρωθυπουργού», εξηγούσαν αφγανικά και διεθνή ΜΜΕ), την οποία δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα καταλάβει ο ίδιος.
Οσον αφορά τον Γάνι, το BBC υπενθύμισε παλιότερες επισημάνσεις του, όπως ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως φιλανθρωπία, αλλά ως επένδυση». Ακαδημαϊκός σπουδαγμένος στις ΗΠΑ και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με... ειδικότητα τη στήριξη «εύθραυστων» οικονομιών, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών σε προηγούμενη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι (που θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια βδομάδα περίπου) και δηλώνει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Είναι φανερό ότι στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με δεδομένο άλλωστε και το ενδιαφέρον που προκαλεί στις πολυεθνικές η γεωγραφική της θέση και ο τεράστιος φυσικός της πλούτος.
Την Τρίτη, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι - κατά τη διάρκεια «αποχαιρετιστήριας» εκδήλωσης - συνέστησε στη νέα κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική στις διαπραγματεύσεις της με τη Δύση.
«Η διοίκησή μου όχι μόνο διατήρησε δεσμούς με τη Δύση, αλλά διαφύλαξε και την εθνική κυριαρχία», τόνισε ο Καρζάι σύμφωνα με τους «Τάιμς του Αφγανιστάν», επιβεβαιώνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα γύρω από την «ανάπτυξη» και την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν. Μάλιστα, επέλεξε να υπογραμμίσει ότι οι ΗΠΑ είχαν δικά τους συμφέροντα που ήθελαν να προστατεύσουν στο Αφγανιστάν, ενώ άλλες χώρες - όπως οι Κίνα, Γερμανία, Τουρκία, Ινδία - βοήθησαν το Αφγανιστάν χωρίς να έχουν «δική τους ατζέντα».