Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυρώσεις από την Ιαπωνία στη Ρωσία

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στην Πολωνία και προκλήσεις Ομπάμα και Βαλέσα

Η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίστηκε χτες, αυτήν τη φορά ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία, που συνδράμει στις κυρώσεις των ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Στα μέτρα που ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται η απαγόρευση σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ρωσικές τράπεζες να εκδίδουν αξιόγραφα στην Ιαπωνία, αλλά και η διεύρυνση ελέγχων για την αποτροπή της πώλησης ή της μεταφοράς όπλων στη Ρωσία. Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τη Ρωσία. Νωρίτερα φέτος, όταν η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσία, είχαν επιβληθεί και άλλες, λιγότερο σοβαρές κυρώσεις. Το γεγονός των νέων μέτρων έφερε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Θεωρούμε αυτό το μη φιλικό μέτρο μια νέα απόδειξη της ανικανότητας της ιαπωνικής πλευράς να εφαρμόσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Ταυτόχρονα το ζήτημα της Ουκρανίας τέθηκε και στην ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη ΓΣ του ΟΗΕ, όπου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη «ρωσική επιθετικότητα» και την «αλλαγή συνόρων», που δήθεν οι Αμερικανοί δεν ανέχονται (ξεχνάει τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας), αλλά ταυτόχρονα φάνηκε διατεθειμένος «να άρει τις κυρώσεις αν η Ρωσία αλλάξει στάση». Κατά τα άλλα, είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό του ουκρανικού λαού και ότι η παρέμβασή της στην Ουκρανία είναι «για να στηριχτούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη της οικονομίας». Ετσι, απροκάλυπτα και κυνικά έκανε πως δεν ξέρει τίποτε για το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία την αντιδραστική σημερινή κυβέρνηση που στηρίζουν οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια και πρόκληση Βαλέσα

Εν τω μεταξύ χτες στην Πολωνία ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα διαρκέσουν ως τις 3 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής προετοιμασίας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Συμμετέχουν 12.500 στρατιώτες, Πολωνοί κυρίως, αλλά και 750 από άλλες οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ, (Εσθονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Καναδά, ΗΠΑ και Βρετανία). Διακηρυγμένος στόχος η προετοιμασία για την υποδοχή, σε περίπτωση ανάγκης, των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, δηλαδή το ενδεχόμενο ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης.

Παράλληλα, σε μια προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, γνωστός για το ρόλο του στην αντεπανάσταση, που, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρζετσποπόλιτα» είπε: «Θα πρέπει να δανειστούμε, να μισθώσουμε πυρηνικά όπλα και να δείξουμε στον Πούτιν πως, αν ένας Ρώσος στρατιώτης πατήσει το πόδι του στο έδαφός μας, θα χτυπήσουμε. Ας είναι σαφές».

Η αποκάλυψη του βασανισμού ως θανάτου 4 ανθρώπων (μίας γυναίκας και τριών ανδρών), τα διαμελισμένα πτώματα των οποίων βρέθηκαν σε οικόπεδο στο χωριό Κομουνάρ, που βρίσκεται ανατολικά του Ντονέτσκ, έφερε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που κατηγορούν το στρατό για το έγκλημα αυτό που συνέβη σε περιοχή που ελεγχόταν από αυτόν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας Αντρίι Λισένκο απέρριψε την κατηγορία και κατήγγειλε το γεγονός ως προβοκάτσια. Για το ίδιο θέμα η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε τη διενέργεια διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δύο πλευρές αυξάνουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (2024-01-11 00:00:00.0)
«Δυτικές» αντιδράσεις για στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας (2023-09-16 00:00:00.0)
Νέα στρατιωτικά και οικονομικά πακέτα από τη «Δύση» ενόψει του χειμώνα (2023-09-12 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις Ρωσίας και Κίνας για «αχαλίνωτη στρατιωτικοποίηση» (2022-12-23 00:00:00.0)
«Φωτιά» βάζει το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου στην Ανατολική Ευρώπη (2022-09-15 00:00:00.0)
Κινήσεις σύσφιξης της συνεργασίας ειδικά στην Ενέργεια (2016-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ