Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος επικεφαλής στη ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία

Ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε χτες Γενικός Γραμματέας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τοποθετήθηκε από χτες στη θέση του ΓΓ της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος το Δανό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία το Σεπτέμβρη του 2013, ύστερα από οκτώ χρόνια σε αυτό το αξίωμα. Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949, από τότε δηλαδή που σχηματίστηκε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.

Σε χτεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι δε βλέπει καμία αντίφαση ανάμεσα σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και την προσπάθεια για εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία. «Η εκεχειρία στην Ουκρανία προσφέρει μια ευκαιρία, αλλά η Ρωσία διατηρεί τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο». Ωστόσο έσπευσε να απαιτήσει από τη Ρωσία να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να υπάρξει μια αλλαγή στις πράξεις της. Ανέφερε επίσης ότι, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ουαλίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να δράσει με «ανοιχτό πνεύμα και στο ζήτημα του ΝΑΤΟρωσικού συμβουλίου, που έχει παγώσει τις εργασίες του απ' όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το Μάρτη».

Επίσης ο Στόλτενμπεργκ φαίνεται να έχει την έγκριση της Γερμανίας, που είναι φανερό ότι θέλει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, λόγω της διασύνδεσης των μονοπωλιακών τους ομίλων σε μια σειρά τομείς.

Οσο για τον 61χρονο Α. Φ. Ράσμουσεν, η εμπειρία του στο αιματοκύλισμα λαών δε θα πάει χαμένη. Ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει επιχείρηση στη Δανία, που θα παρέχει συμβουλές για στρατηγικά ζητήματα σε κυβερνήσεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ