Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς

Associated Press

Το θρίλερ της σύλληψης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν τελείωσε με τη μεταφορά του στις κεντρικές φυλακές του Βελιγραδίου τα ξημερώματα της 1ης του Απρίλη. Κάτω από τις πιέσεις των δυνάμεων επέμβασης, οι νέες σερβικές και ομοσπονδιακές αρχές της χώρας εξακολουθούν να κρατούν τον πρώην Πρόεδρο της χώρας με τις αόριστες κατηγορίες της «κατάχρησης εξουσίας», προλειαίνοντας παράλληλα το δρόμο για την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο «Δούρειος Ιππος», δηλαδή το περιβόητο νομοσχέδιο ενίσχυσης της συνεργασίας της χώρας με το ΔΠΔ της Χάγης, είναι ήδη έτοιμος... Ωστόσο, οι προσπάθειες ψήφισης ενός νομοσχεδίου που καταστρατηγεί άρθρα του Συντάγματος της χώρας προσκρούει σε έντονες αντιδράσεις. Τόσο στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου επιφυλάσσονται - επί του παρόντος τουλάχιστον... - να ψηφίσουν το νόμο που υπαγορεύουν οι δυνάμεις επέμβασης, όσο και στους δρόμους διάφορων σερβικών πόλεων, όπου εβδομαδιαίως και παρά τη «συσκότιση» των περισσότερων ΜΜΕ πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις με βασικό αίτημα την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ομως, οι αντιδράσεις για την - πολλαπλώς συμβολική... - επιχείρηση σύλληψης, κράτησης και σχεδιαζόμενης έκδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη δε σταματούν εδώ. Στις 24 του Μάρτη 2001, ακριβώς δύο χρόνια μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και περίπου μία βδομάδα πριν τη σύλληψη του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τις σερβικές αρχές, ιδρύεται στο Βερολίνο η «Διεθνής Επιτροπή για την Υπεράσπιση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Η «Διεθνής Επιτροπή Υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς» όχι μόνο διεξάγει διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και αμφισβητεί ανοιχτά τη «νομιμότητα» και την «αμεροληψία» του ΔΠΔ της Χάγης, θεωρώντας πως επί της ουσίας δρα υπό τη στενή υπαγόρευση των κανόνων που θέτουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ...

«Θεωρούμε πως οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από το "Διεθνές Δικαστήριο" της Χάγης υπαγορεύτηκαν από το ΝΑΤΟ. Οι ίδιες οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και αβάσιμες. Τα πρόσφατα γεγονότα στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για την τραγωδία των βαλκανικών λαών. Στόχος της πολιτικής δίωξης του κ. Μιλόσεβιτς είναι η ταπείνωση του σερβικού λαού και η περαιτέρω αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Γι' αυτό και βασιζόμενοι στα γεγονότα απαιτούμε το τέλος του κυνηγιού μαγισσών σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υπογράμμιζε η οργάνωση στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε τη μέρα της ίδρυσής της.

Από τον περασμένο Μάρτη έως σήμερα η εκστρατεία της «Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» έχει αποδώσει στη συγκέντρωση πολλών εκατοντάδων υπογραφών από πλήθος πολιτών, πολιτικών, διανοούμενων, δημοσιογράφων και επιστημόνων από δεκάδες χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Η εκστρατεία συλλογής νέων υπογραφών στην αίτηση για την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνεχίζεται και στο διαδίκτυο (http://emperors-clothes.com/petition/sign.htm).

Ομως, η «Διεθνής Επιτροπή Υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς» δεν είναι ο μόνος φορέας έκφρασης αντιδράσεων για την εκστρατεία δίωξης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Πριν λίγες μέρες, η πλειοψηφία των μελών της Ανω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου εξέδωσε ψήφισμα με αίτημα την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς, ενώ στην Ουκρανία, στα μέσα του Μάη, πραγματοποιήθηκαν για μία βδομάδα πολυποίκιλες εκδηλώσεις με τον ίδιο στόχο και με τη συμμετοχή άνω των 500.000 πολιτών. Ωστόσο, σχεδόν τίποτε απ' όλα αυτά δε φωτίζεται από τους φακούς δημοσιότητας των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου και των διεθνών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Παρά τις προσπάθειές τους, το φράγμα σιωπής γύρω από την εκστρατεία πάσης φύσεως δίωξης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων πρώην αξιωματούχων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έχει ήδη αρχίσει να σπάει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ