Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εμπειρία από τη δράση ενός Σπουδαστικού Συλλόγου

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕφ) του ΤΕΙ Πάτρας από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του ΔΣ, έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια ανασύνταξης του σπουδαστικού κινήματος συνολικά. Ηδη, από την τρίτη μέρα των μαθημάτων στο ΤΕΙ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, με θέμα τον προγραμματισμό της δράσης του έως το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, στο οποίο ο Σύλλογος αποφάσισε να συμμετάσχει. Ακολούθησαν πρωτοβουλίες για τη μαζικοποίηση των διαδικασιών του Συλλόγου, με συγκρότηση επιτροπών και πλούσια δράση που βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία των προβλημάτων, δηλαδή την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων που τσακίζουν τα δικαιώματα των σπουδαστών.

Εγιναν συνελεύσεις ετών για τα οξυμένα προβλήματα σίτισης, στέγασης, μετακίνησης, για τις λίστες αναμονής. Οι σπουδαστές συζήτησαν, αντάλλαξαν προβληματισμούς, κατέληξαν σε κινητοποιήσεις για τα προβλήματά τους. Ετσι συγκροτήθηκαν Επιτροπές Α' έτους σε όλα τα τμήματα της ΣΤΕφ σε Ηλεκτρολογία, Μηχανολογία, Πολιτικούς Μηχανικούς (ΠΜ) και Επιτροπή Εργαστηρίων στην Ηλεκτρολογία. Οι Επιτροπές Ετους έως τώρα συνεδριάζουν σταθερά. Οι Επιτροπές Α' έτους ΠΜ και Μηχανολογίας μόλις ανακοινώθηκε ότι 30 συνάδελφοί τους, που έχουν κάνει αίτηση, μένουν εκτός Εστίας, οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο του ΤΕΙ. Είχαν μάλιστα συγκεκριμένη πρόταση για κτίριο του Δήμου της Πάτρας που μπορεί να αξιοποιηθεί ως σπουδαστική εστία και με αυτό το αίτημα έχουν σήμερα συνάντηση με το δήμο. Παράλληλα ο Σύλλογος ζητάει να διαμορφωθεί σε Εστία ένα κτίριο που χτίστηκε πριν περίπου 10 χρόνια στο ΤΕΙ και παραμένει κλειστό. Αντίστοιχα, η Επιτροπή Εργαστηρίων της Ηλεκτρολογίας προχώρησε σε μάζεμα υπογραφών (πάνω από 100 σπουδαστών) για τις λίστες αναμονής και έκανε σχετική παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του τμήματος.

Ο Σύλλογος προχώρησε, διεκδίκησε και απέσπασε κάποιες μικρές κατακτήσεις με τις κινητοποιήσεις του, όπως είναι: Δωρεάν διανομή των σχεδιαστικών για τα εργαστήρια ΠΜ, Μηχανολογίας. Δέσμευση για εξασφάλιση δωρεάν σίτισης όλων των σπουδαστών που έκαναν αίτηση (και μέχρι να πάρουν την κάρτα σίτισης ο Σύλλογος κρατά ανοιχτό το εστιατόριο για όλους τους σπουδαστές). Να σημειωθεί ότι μετά από κάθε κινητοποίηση γράφεται κείμενο για την εξέλιξη της κινητοποίησης, ενημερώνονται τα έτη.

Επανασυγκροτήθηκε η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου, ανανεώθηκε με νέα μέλη, συγκρότησε ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου, οι οποίες ξεκίνησαν τις πρώτες τους συναντήσεις. Επανασυγκροτήθηκε και η αθλητική επιτροπή, η οποία αποφάσισε τη διεξαγωγή του 2ου Τουρνουά Ποδοσφαίρου - Μπάσκετ - Βόλεϊ από τις αρχές Νοέμβρη με τη συμμετοχή ήδη να ξεπερνά τους 400 σπουδαστές. Παράλληλα, αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης για τον αθλητισμό.

Με αυτή την ορμή, ο Σύλλογος προετοιμάζει τη συμμετοχή του στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη και παράλληλα το ΔΣ σχεδιάζει μέτρα ώστε οι παραπάνω πρωτοβουλίες να συνεχιστούν και να αγκαλιαστούν από όλα τα μέλη του Συλλόγου. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ καλό παράδειγμα.


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ