Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις περικοπές στον προϋπολογισμό τους

Ερώτηση για τις περικοπές στον προϋπολογισμό ερευνητικών προγραμμάτων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Ανάπτυξης. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:

«Μετά τις αποφάσεις περί "εξυγίανσης" του Ε.Π. "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση", η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) προχωρά σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού μιας σειράς ερευνητικών δράσεων. Πρόκειται για οριζόντιες περικοπές σε ποσοστό από 10% έως και 28% για διάφορες χρηματοδοτούμενες δράσεις των ερευνητικών προγραμμάτων "ΘΑΛΗΣ", "Αριστεία Ι", "Αριστεία ΙΙ" και "ERC". Σημειωτέον, δε, μέχρι την τελική έγκριση των χρηματοδοτούμενων προτάσεων και την εκταμίευση της χρηματοδότησής τους, οι προτάσεις αυτές πέρασαν από χίλια μύρια κύματα.

Είναι προφανές ότι η μείωση προϋπολογισμών ερευνητικών έργων που ήδη υλοποιούνται (και μάλιστα, εν προκειμένω, βρίσκονται σε τελική φάση) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωσή τους.

Πρώτα θύματα αυτής της διαδικασίας είναι οι νέοι επιστήμονες, (μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές), όλοι όσοι αμείβονται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τους πόρους αυτών των προγραμμάτων, χωρίς άλλη δυνατότητα. Εχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα περικοπής αμοιβών υποψηφίων διδακτόρων. Αλλα, ακόμα κι αν ο εκάστοτε επιστημονικός υπεύθυνος ενός προγράμματος δεν προχωρήσει σε μειώσεις των προβλεπόμενων αμοιβών, είναι προφανές ότι οι περικοπές σε έξοδα για απαραίτητο για την έρευνα εξοπλισμό, συμμετοχή σε συνέδρια κ.ο.κ. επηρεάζουν άμεσα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της έρευνάς τους. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι νέοι ερευνητές, που ασφυκτιούν υπό το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου (τα γνωστά "μπλοκάκια" - μάλιστα, σε κάποια έργα, η έναρξη επαγγέλματος είναι πλέον απαραίτητη ακόμα και για την κατάθεση ερευνητικών προτάσεων!).

Το πλαίσιο επί του οποίου διεξάγεται η έρευνα σήμερα, με βάση την ευρωενωσιακή στρατηγική, την εμπορευματοποίησή της, την επιχειρηματική λειτουργία των ερευνητικών φορέων κ.λπ. έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια για τους χιλιάδες νέους επιστήμονες, μιας και η δυνατότητα για επαγγελματική συνέχεια στο χώρο συσχετίζεται σήμερα άμεσα δυστυχώς με την ύπαρξη, έγκριση και ροή της χρηματοδότησης των διαφόρων προγραμμάτων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους ερευνητικούς φορείς που είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου.

Η συγκυρία στην οποία προωθούνται αυτές οι περικοπές είναι δε χαρακτηριστική με βάση και τι έρχεται να προωθήσει το νέο σχέδιο νόμου για την Ερευνα που κατατέθηκε στη Βουλή. Είναι δε αποκαλυπτικό ότι λίγες μόλις μέρες μετά την αναγγελία των περικοπών στα προγράμματα, η ΓΓΕΤ πανηγύριζε για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΣΕΒ. Αποκαλύπτεται τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους οι πομπώδεις αναφορές ότι "η Ερευνα θα αποτελέσει αποφασιστικό μοχλό προώθησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης"».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα ώστε:

-- Να μην προχωρήσουν οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των ερευνητικών προγραμμάτων.

-- Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή της χρηματοδότησης, να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συχνά παρακωλύουν την εκταμίευση, οδηγώντας στην καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και στην παρεμπόδιση της συνέχισης του ερευνητικού έργου.

-- Να διασφαλιστούν οι αμοιβές των εργαζομένων και να σταματήσει η ομηρία των νέων επιστημόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ