Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Ερντογάν στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν έκανε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο χώρες εμφανίζονται να έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις, ενώ η Αγκυρα θεωρείται μία από τις βασικές χώρες - διαμεσολαβητές μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν (το 2007 οι τρεις χώρες ξεκίνησαν τριμερείς συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη), αλλά και μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των «Ταλιμπάν». Βεβαίως, το ενδιαφέρον της Αγκυρας για την «ειρήνη» στην περιοχή συνδέεται με την επιδίωξη της τουρκικής πλουτοκρατίας να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας και πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Σε κοινή συνέντευξη με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι θα δυναμώσουν τη διμερή συνεργασία. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τουρκικά στρατεύματα (τη βάση των οποίων επισκέφτηκε κιόλας) που θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το τέλος του 2014, μαζί με αυτά των ΗΠΑ, Ιταλίας και Γερμανίας.

Καθόλου τυχαία, ο Ερντογάν επισήμανε ότι «οι επενδύσεις μας στον εξορυκτικό τομέα του Αφγανιστάν, την έρευνα πετρελαίου, τις υποδομές και τον τομέα των Τροφίμων θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς καμία επιβράδυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ