Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διαγνωστικοί έλεγχοι εν μέσω «διαρροών»

Εν μέσω «διαρροών» συνεχίζονται οι διαγνωστικοί έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα χαρτοφυλάκια των 130 τραπεζών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον 11 τράπεζες, οι οποίες εντοπίζονται σε 6 κράτη της ΕΕ, αναμένεται να βρεθούν κάτω από τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας. Από την πλευρά της, σε χτεσινή της ανακοίνωση, η ΕΚΤ σημειώνει ότι οποιαδήποτε αναφορά στα αποτελέσματα των «stress test» είναι από τη φύση της «άκρως κερδοσκοπική», δηλαδή ότι συνδέεται με το καθημερινό τζογάρισμα και τη διαμόρφωση των τιμών στα χρηματιστήρια.

Οι Ελληνες τραπεζίτες, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ θα γίνει σε μέρα αργίας των χρηματιστηρίων, την Κυριακή 26/10, προκειμένου, σύμφωνα με τους ίδιους, να αποτραπούν φαινόμενα «διαρροών» και «εσωτερικής πληροφόρησης», με ό,τι αυτά συνεπάγονται στη διαμόρφωση του τζόγου στα χρηματιστήρια. Στη συνέχεια, οι τράπεζες που θα βρεθούν κάτω από τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας, θα ανακοινώσουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους, όπως αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή και άλλα μέτρα επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων.

Στο μεταξύ, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει δρομολογήσει τη μείωση του ποσοστού που κατέχει στη Φινάνσμπανκ, τη θυγατρική τράπεζα στην Τουρκία. Σε πρώτη φάση, θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 715 εκατ. λιρών Τουρκίας (περίπου 250 εκατ. ευρώ), η οποία θα καλυφθεί από άλλους «επενδυτές» (χωρίς τη συμμετοχή της Εθνικής), ενώ στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και η πώληση μετοχικών πακέτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ