Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των «ανεξάρτητων» βουλευτών εγκρίθηκε, χτες το απόγευμα, από τις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στη διάρκεια κοινής τους συνεδρίασης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ερευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «επιφύλαξη», δηλαδή ανοχή.

Οι αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ερευνας, την υποταγή της στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και ανοίγουν το δρόμο για την επιβολή της εργασιακής κόλασης σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξαν και σύσσωμοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των ερευνητών, πριν από δύο μέρες, όταν είχαν κληθεί να τοποθετηθούν στην Επιτροπή. Για τη στάση τους αυτή, συνδικαλιστές, όπως κατήγγειλε χτες στη συνεδρίαση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δέχονται «απειλές και τρομοκρατία μέσω διαδικτύου και σε προσωπικό επίπεδο. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Δεν θα περάσει του τάφου σιγή για πράγματα που έχουν σχέση με τη δουλειά τους».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτυπώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Η έρευνα και η ανάπτυξη, που σχετίζονται βέβαια μεταξύ τους, δεν είναι ταξικά ουδέτερες», σημείωσε. «Είναι δέσμιες των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό διαμορφώνετε και το ρόλο του ερευνητή και τον οδηγείτε να έχει σαν επίκεντρο όχι το επιστημονικό έργο, αλλά την επιχειρηματική λειτουργία». Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δραστική περικοπή κατά 30% του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ακόμα και η μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ παρουσίασε τις διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων.

Τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Κόνσολας, σημειώνοντας ότι: «Για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται ότι πόροι των δημοσίων ερευνητικών ινστιτούτων μπορεί να προέρχονται και από συνέργιες με τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική που άσκησε η εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, ήταν η εξής: «Η αδυναμία, η ατολμία, η κοντόφθαλμη σύλληψη αποστερεί από μια βασική προωθητική δύναμη για τη στήριξη και ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ