Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Τίμησαν πρωτοπόρους μαχητές της ταξικής αναμέτρησης

Εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ για τα μέλη της ΚΟ Βόλου του Κόμματος που πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα στη δεκαετία 1940 - 1949

Στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας έζησαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Βόλου, για να τιμηθούν τα μέλη της ΚΟ Βόλου του Κόμματος που πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα στη δεκαετία 1940 - 1949, μέσα από τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ.

Στο πρόσωπο των επτά συντρόφων - Πολύβιου Γκέλη, Νίκου Κούγκουλου, Δήμητρας Μπαντιά, Σταυρούλας Μπατζόλα, Μαρίας Μπλιώνα, Αχιλλέα Μουστάκα, Σταύρου Στολάκη - τιμήθηκαν όλοι οι μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που δρουν ακόμα στις γραμμές του ΚΚΕ, αλλά και οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, που δίνουν ακόμα τις μάχες στο πλευρό του.

Στο πρόσωπο όλων αυτών των υπέργηρων αγωνιστών φωτογραφίζεται το ΚΚΕ, που αν και βαδίζει στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει τη πιο νεανική ιδεολογία και πολιτική πρόταση, είναι πιο νεανικό και από τα πιο πρόσφατα ιδρυμένα κόμματα που υπερασπίζονται ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που κυριαρχεί τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια.

Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», μίλησε ο Β. Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, ενώ η μουσικοθεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε παράσταση για τη ζωή και τη δράση στο βουνό των συντρόφων, οι οποίοι πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα, που στηρίχτηκε στις διηγήσεις των ίδιων των συντρόφων. Παρουσιάστηκε, επίσης, «ειδική έρευνα» για την Αντίσταση και τους αγωνιστές της που έκανε η ΚΝΕ μέσα στους μαθητές σχολείων της περιοχής.

«Τιμή μας και καμάρι μας»!

Στην ομιλία του, ο Β. Μεταξάς, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Το ΚΚΕ δεν μελετάει την Ιστορία του, δεν κάνει τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή για επετειακούς λόγους, για ιστορικούς λόγους. Η μελέτη της Ιστορίας πρέπει να ενισχύει την πάλη σήμερα. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ πλευρές της Ιστορίας και δεν την είδε ποτέ κομματιαστά. Εβγαλε συμπεράσματα μελετώντας διεξοδικά την Ιστορία του, έκανε τις εκτιμήσεις του με πολύ μεγάλη προσοχή, εξετάζοντας τις συνθήκες που εξελίσσονταν τα γεγονότα.

Ιδίως για την περίοδο 1940 - 1944, η προσπάθεια να χρεωθεί το ΚΚΕ λαθολογία ότι ρίχνει ανάθεμα στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, σε ηγετικές μορφές του ίδιου του Κόμματος, γίνεται για να αποκομμουνιστικοποιηθεί η Εθνική Αντίσταση, και μέσα από αυτή οι λαϊκοί αγώνες γενικότερα που έχουν τη σφραγίδα του ΚΚΕ.

Γίνεται από τους ίδιους που σήμερα το παίζουν τιμητές της αγωνιστικής ιστορίας του λαού και που ταυτόχρονα υπογράφουν όρκους πίστης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό.

Λοιπόν τους λέμε ότι:

Τιμή μας και καμάρι μας το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, που φτιάχτηκαν με απόφαση του ΚΚΕ και όχι τυχαία ή αυθόρμητα, όπως θέλουν να περάσουν ιδίως στους νέους.

Τιμή μας και καμάρι μας η Εθνική Αντίσταση και τιμή μας και καμάρι μας που βγάζουμε συμπεράσματα από την πορεία της.

Τιμή μας και καμάρι μας ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και η τρίχρονη εποποιία του στα βουνά και τις πόλεις της χώρας μας.

Οι επαναστάτες στη χώρα μας πάντα ήταν δεμένοι με το ΚΚΕ, ήταν μέλη του, οπαδοί του, φίλοι του. Και οι ίδιοι έθεταν τη ζωή τους στο Κόμμα τους, στο ΚΚΕ και όχι στους διάφορους κουκουεδολόγους. Λογαριασμό έδιναν στο ΚΚΕ και μέσα από εκεί έδιναν και τα διαπιστευτήριά τους στο λαό. Πρέπει να μάθει ιδίως η νεολαία ότι οι διάφοροι τιμητές σήμερα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, οπορτουνιστές, αναρχικοί και παρατρεχάμενοι, τότε έλεγαν ότι είναι προδοτικό, έκαναν επιθέσεις στους αγωνιστές όπως ακριβώς και οι γερμανοτσολιάδες.

Πρέπει να μάθει ιδίως η νεολαία ότι δεν είναι τωρινή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλασαριστεί ως η συνέχεια του ΕΑΜ, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη "αριστερά". Την ίδια προσπάθεια και πιο σκληρή έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 και αποκαλύφθηκε ότι στόχος ήταν να ενσωματώσει στην αντιλαϊκή πολιτική του τους αγωνιστές και όσους εμπνέονταν από τους αγώνες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ